Začimbe, ki imajo ugodne učinke na zdravje

Začimbe, ki imajo ugodne učinke na zdravje
15.06.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Začimbe ne le dajo hrani poseben okus, temveč imajo lahko tudi ugoden vpliv na vaše zdravje in dobro počutje.

Kajenski poper
Če si želite malce zatreti apetit, potem posezite po kajenskem popru. Vsebuje namreč kapsaicin, ki ni le sestavina, zaradi katere vas ob uživanju popra zapeče v ustih, temveč tudi deluje kot zatiralec apetita, obenem pa tudi nekoliko poveča porabo kalorij in pretok krvi po telesu.

Ingver
Po ingverju ste zagotovo že kdaj posegli, ko se vas je loteval prehlad, saj je znano, da odlično deluje proti vnetjem. Študija iz leta 2011 pa je pokazala, da krepi imunski sistem. Nedavne raziskave pa so pokazale, da naj bi prispeval k povečanju proizvodnje mitohondrijev, energijskih kazalcev v naših celicah.

Cimet
Cimet ni le začimba, ki da značilen okus jedem, temveč ima dober vpliv tudi na naše zdravje in dobro počutje. Znižuje namreč krvni sladkor in tudi krvni tlak, pomaga pa tudi v borbi proti oksidativnem stresu, ki ga povzroči vadba.

Kurkuma
Protivnevno deluje tudi kurkuma, saj vsebuje kurkumin, ki igra ključno vlogo tudi regeneraciji mišic po vadbi. Učinkovita pa je tudi v preprečevanju bolečine. Naj pa bi, kot pravi ena od študij, vsaj tako učinkovito kot ibuprofen, lajšala bolečine v primeru artritisa.

Črni poper
Tudi črni poper ima ugoden vpliv na vaše zdravje, saj vsebuje piperin, ki poveča absorbcijo hranil iz hrane. In ne le to, prispeval naj bi tudi k lajšanju bolečin.

Povzeto po: These 5 spices have the best health benefits for runners, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ