Zakaj bi si tekači morali prizadevati za simetrijo

Zakaj bi si tekači morali prizadevati za simetrijo
05.03.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Za hitrejši in učinkovitejši tek se splača izboljšati ravnotežje in simetrijo.

Metuljeva krila. Snežinka. Čudovit obraz. Vse stvari, ki imajo izjemno simetrijo - lahko enako trdimo za vaš tek?

Čeprav je popolna simetrija nemogoča, strokovnjak za gibanje Shane Benzie meni, da bi vsem tekačem koristilo, če bi postali bolj simetrični. »Ravnotežje in simetrija vsak dan premagata moč,« pravi. »Če tečemo simetrično, vsako gibanje vlaga v naslednje gibanje in zato izkoristimo elastično energijo v telesu.« 

Nasprotno pa asimetrija ustvarja tisto, kar Benzie imenuje »kaos v telesu«, zaradi česar je verjetnost neučinkovitosti in poškodb večja, saj ena stran telesa deluje bolj kot druga. Čeprav si je tek enostavno zamišljati kot igro z nogami, je asimetrijo pogosto najlažje opaziti - in odpraviti - v rokah. “Roke prevladujejo nad nogami,« pravi Benzie. »Torej to, kar počne vaša desna roka, pošilja močna sporočila vaši levi nogi in obratno na drugi strani.« 

Da bi to popravil, Benzie spodbuja ljudi, naj si predstavljajo črto, ki teče po sredini njihovega telesa in katere roke nikoli ne smejo prečkati. Tu so še trije nasveti, ki vam bodo pomagali postati bolj simetričen tekač:

Video
Prosite prijatelja, naj posname video, ko tečete proti kameri. Oglejte si posnetke in ugotovite morebitne asimetrije, na primer roke, ki prečkajo telo, ali glavo, nagnjeno v stran.

Ravnotežje
Stojte na eni nogi 30 sekund. Zdaj poskusite to narediti z zaprtimi očmi. Je na eni nogi veliko lažje kot na drugi? Delajte na tem, dokler ne bo to postalo enostavno obem nogam.

Test s stopnicami
Ko tečete po stopnicah navzgor ali navzdol, ali vedno vodi ena noga? V tem primeru poskusite izravnati stvari - pomagalo vam bo postati bolj uravnotežen, simetričen tekač tako navkreber kot navzdol.

Povzeto po: Why all runners should strive for symmetry, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ