Zakaj bi tek občasno morali zamenjati s plavanjem

Zakaj bi tek občasno morali zamenjati s plavanjem
01.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Plavanje je v poletnih dneh aktualno, za tekače pa tudi koristno. Preverite zakaj.

Uživajte v breztežnosti
V vodi je gibanje breztežno, zato se zdi, da plavanje ni pretirano zahtevna aktivnost. No, je, a vaši sklepi pri tem ne bodo trpeli, zato so možnosti za poškodbe manjše. Vseeno pa boste z različnimi stili in hitrostjo plavanja krepili številne mišice v telesu in izboljšali svojo zmogljivostjo.

Izboljšajte svojo hitrost
Ste vedeli, da vam plavanje lahko pomaga izboljšati hitrost pri teku? Študija European Journal of Applied Physiology and Occupationl Physiology je razkrila, da so tisti tekači, ki so v obdobju 10 tednov, poleg teka, tudi plavali, zabeležili izboljšano hitrost teka, in sicer za kar 13 sekund. To pa ni zanemarljiv rezultat, kajne?

Izboljšajte svoje dihanje
S plavanjem izboljšate tudi delovanje krvožilnega sistema, saj spodbujate telo, da dela s kisikom, ki ga ima na voljo. Kot so zapisali pri reviji Scandinavian Journal of Medicine in Science, se je po 12 treningih plavanja z nadzorovanim dihanjem pri 18 posameznikih pokazalo kar 6% izboljšano dihanje pri teku.

Okrepite svoje telo
Voda je 800% gostejša kot zrak, zato je plavanje tudi dober trening, saj se je skozi vodo težje prebiti. Pri tem pa seveda aktiviramo tudi številne mišice v telesu, ki se tako tudi okrepijo. Za noge je to dobra novica, saj boste zaradi okrepljenih mišicami v tem delu telesa toliko bolje tekli.

Plavajte za regeneracijo
Ko ne tečete, plavajte. Voda bo prijetno božala in masirala vaše telo, kar bo pospešilo prekrvavitev. To pa bo seveda pospešilo tudi regeneracijo telesa, zaradi česar se boste na prihodnjih treningih zagotovo bolje odrezali.

Prirejeno po: Swap pavements for pools: 5 reasons why every runner should be swimming, ki je dostopen tukaj.

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ