Zakaj je jesen odličen čas za tek?

Zakaj je jesen odličen čas za tek?
28.10.2018 AVTOR: K.R., Foto: PIXABAY

Tek jeseni je prečudovit. Ni prevroče, niti premrzlo in obdaja nas čudovita narava.

Jesen je čas, ko se po vročem in burnem poletju vse umirja. Večina ljudi izkoristi pomlad in poletje za šport, torej za nabiranje kondicije ali vzdrževanje postave, hladnejši mesece pa počivajo. Če se s športom ukvarjate tudi jeseni in pozimi, lahko izkoristite ta čas za napredek in za vzdrževanje forme. Zakaj je tek v jeseni preprosto čudovit?

Idealni temperaturni pogoji
Jesen je odličen čas za tek; ni nam treba načrtovati treninga pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, tako kot poleti, ko se izogibamo visokim temperaturam. Niti ni prehladno, kot pozimi. Jeseni, če so le vremenske razmere ugodne, lahko tečemo kadarkoli. Lahko se odpravimo na popoldanski tek, kjer nas nežno božajo ravno prav topli jesenski žarki. Med tekom jeseni se zaradi ugodnejših temperature manj potimo, zaradi česar ni take nevarnosti za dehidracijo, kot poleti. Telo torej ni podvržen dodatnemu stresu zaradi vročine, zato lahko bolj nemoteno tečemo. Zrak je bolj suh, zaradi česar tudi lažje dihamo.

Sprehajalne poti so prazne
Jeseni je zunaj manj ljudi; sprehajalci in kolesarji so manj pogosto zunaj, kar pomeni, da imate celo stezico le zase in se ni potrebno neprestano umikati, kot to počnete poleti. Steza, ki ste jo izbrali, je prazna, zato lahko nemoteno tečete in uživate v svojem miru.

Manj žuželk
Poleti nas med tekom lahko motijo žuželke; hitro se zgodi, da kakšno pojemo ali da se nam zaleti v oko, kar je izredno moteče. Jeseni je teh težav manj; ne obletavajo nas muhe, mušice ali komarji. Med tekom imamo torej mir; ne pojemo nobene muhe, ne pikajo nas komarji in ni se nam treba izogibati roju mušic.

Prečudovita narava
Jeseni nam narava ponuja prečudovite razglede. Obarvana drevesa, odpadlo listje in prelepi sončni zahodi nam med tekom jemljejo dih. Narava se umirja, pripravlja se na zimo. V tej jesenski lepoti in miru, ki nam ga jesen ponuja, tečemo lahkotneje. Če izvajate teke po gozdnih poteh, pa bodite previdni, saj vam na spolzkem listju lahko spodrsne, prav tako pa vam listje lahko zakrije morebitne kamne ali korenine. Bodite previdni, da ne pride do poškodbe.

Jesenska prehrana
Če se trudimo jesti raznoliko in uravnoteženo prehrano, je jesen pravi čas za nas, saj nam postreže z veliko dobre sezonske prehrane. Poslužujte se lokalno pridelane zelenjave, da zaužijemo čim več hranilnih snovi, ki so vsakemu športnemu telesu dobra podpora.

Povzeto po: 7 Reasons To Look Forward to Running in the Fall

Značke: Tek
Ključne besede:
trening JESEN
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ