Zakaj je redna vadba pomembna četudi imate fizično zahtevno delo

Zakaj je redna vadba pomembna četudi imate fizično zahtevno delo
30.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Vaša delovna aktivnost verjetno ne more nadomestiti kardio koristi, ki jo dobite pri vsakodnevnih tekih.

Če imate sedeče delo, širina raziskav kaže na prednosti, ki jo dobite z vsakodnevno vadbo. Kaj pa, če imate že pri delu veliko telesne dejavnosti? Ali je zaradi tega tek bolj stvar izbire?

Četudi se morda zdi neintuitivno, dnevno miganje v službo ne prinese istih prednosti kot jih redna vadba. Raziskava, objavljena v European Heart Journal, je preučevala več kot 104.000 moških in žensk, starih od 20 do 100 let, ki so izpolnili vprašalnike o dejavnostih tako v prostem kot v delovnem času v 10-letnem obdobju. Ocenili so tudi nekatere zdravstvene oznake, na primer srčni utrip v mirovanju in krvni tlak ter vedenja, kot sta kajenje in pitje alkohola.

Pri 10-letni meji je 7,6 odstotka udeležencev doživelo velik neželenih kardiovaskularnih dogodkov (MACE), kot sta srčni napad ali možganska kap. Po prilagoditvi dejavnikov, kot so druge zdravstvene razmere, starost in izobrazba, so raziskovalci ugotovili, da je visoka stopnja aktivnosti v prostem času zmanjšala zgodnjo smrt zaradi MACE za približno 40 odstotkov v primerjavi z nižjo stopnjo aktivnosti. 

Vendar so visoke stopnje aktivnosti pri delu (v primerjavi s prostim časom) le znižale stopnjo zgodnje umrljivosti za 13 do 27 odstotkov. Še bolj presenetljivo je, da so bile visoke in zelo visoke stopnje dejavnosti, povezane z delom, povezane s 15 do 35 odstotki večjim tveganjem za MACE. Raziskovalci temu pravijo »paradoks telesne aktivnosti«, saj je vadba lahko koristna, medtem ko gibanje med delom - četudi traja enako dolgo in je naporno - lahko škoduje vašemu zdravju. To je verjetno zato, ker tudi fizično zahtevna delovna mesta ne izboljšujejo kardiovaskularne kondicije na enak način kot hitra hoja ali zmerno intenziven tek, pravi vodilni avtor študije Andreas Holtermann, profesor na Nacionalnem raziskovalnem centru za Delovno okolje v Kopenhagnu na Danskem. »Delovna aktivnost pogosto ne poveča srčnega utripa na način, ki pomaga kondiciji,« je dejal. »Poleg tega lahko zelo aktivno delo vključuje dviganje za več ur na dan, kar je povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca, ker pogosto zviša krvni tlak.« Dodal je tudi, da poklicna telesna aktivnost morda ne bo omogočila zadostnega časa okrevanja, kar je še en dejavnik za večje kardiorespiratorno tveganje.

Holtermann je dejal, da bi bila idealna situacija reorganizacija delovne dejavnosti, tako da posnema vidike vadbe. Na primer, ustvarjanje mešanice gibalnih vrst in nalog, ki združujejo sedenje, stojenje in dviganje. Izvajanje dinamičnih dejavnosti z večjo intenzivnostjo in krajšim trajanjem je prav tako bolj zaželeno kot pri bolj statičnih, nižjih in daljših aktivnostih. Če nimate možnosti, da spremenite način gibanja na delovnem mestu, Holtermann predlaga, da poiščete načine, kako prilagoditi vadbo - kot na primer tek med kosilom - namesto da bi domnevali, da lahko vaša delovna aktivnost nadomesti vadbo.

Povzeto po: Why Regular Exercise Is Still Important Even If Your Job Is Physically Demanding, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ