Zakaj ni dobro spati z odprtim ventilatorjem

Zakaj ni dobro spati z odprtim ventilatorjem
21.06.2021 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Ventilator je lahko slaba novica za vaš tek.

Če med tem vročinskim valom trenutno še nimate lastnega ventilatorja, se niti ne trudite, da bi ga dobili v roke. Razlog za to je, da spanje z odprtim ventilatorjem za tekače nikakor ni dobra ideja.

Po navedbah The Sleep Advisor-ja, čeprav ventilator poskrbi za to, da zrak kroži in je zato vaša soba hladnejša in bolj sveža, s tem lahko kroži tudi cvetni prah in prah. Kar ni dobro, če imate alergije, astmo ali seneni nahod - saj lahko to v poletnih mesecih vpliva na vašo tekaško formo.

Drugi razlogi, zaradi katerih ne bi smeli spati z ventilatorjem, vključujejo dejstvo, da lahko izsuši kožo in nosne poti. Če se vaši nosni kanali preveč posušijo, lahko telo ustvari odvečno sluznico, zaradi česar se počutite zmedeni. Razdraženi nosni kanali so lahko tudi eden od razlogov, zakaj med tekom nenehno smrkate.

Če vas to ni prepričalo, so tu še krči v mišicah - najhujša nočna mora tekačev. »Ljudje, ki spijo tako, da veter piha po njih, se lahko zbudijo s trdimi ali bolečimi mišicami. To je zato, ker lahko koncentriran hladen zrak napenja mišice in povzroči krče,« pojasnjujejo strokovnjaki. »Ta težava je še posebej pogosta pri ljudeh, ki spijo z ventilatorjem blizu obraza in vratu. Če ste se zjutraj zbudili s trdim vratom, je to morda zaradi nenehnega vetriča.«

Morda se zdi spanje z ventilatorjem edini način za preprečevanje stalne vročine, a vredno bi bilo poskusiti še druge stvari, kot je hladna flanela v posodi z vodo blizu vaše postelje ali spanje na prevlekah s širokim odprtim oknom.

Povzeto po: Why sleeping with a fan on is a bad idea for runners, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ