Zanimive zgodbe bostonskega maratona

Zanimive zgodbe bostonskega maratona
17.04.2019 AVTOR: K. R. Foto: Pixabay

Bostonski maraton, ima – kot vsi drugi večji maratoni – veliko zgodb ljudi, ki tečejo s posebnim razlogom.

Eden takih tekačev na maratonu je bil Micah Herndon, marinec, ki je tekel, da bi se poklonil trem sovojakom, ki so služili skupaj. Poklonil se je trem marincem, ki leta 2010 niso preživeli napada v Afganistanu. Proti koncu je zaradi krčev komaj še tekel, zato se je začel plaziti. Čeprav so mu vsi ponujali pomoč, je tek želel končati sam. Ciljno črto je prečkal s časom 3:38.

Tečem njim v čast. Niso več z nami. Jaz sem še vedno tu – srečen, da sem zdrav in da imam vse svoje okončine. Lahko sem aktiven. Moč najdem v preprosti ideji, da lahko tečem. Nekateri ne morejo. Če me zagrabi krč, me bolijo noge ali če čutim utrujenost, naglas izgovarjam njihova imena. Šli so čez hujše stvari. Tečem za njih in njihove družine.

Zlati prinašalec Spencer je takole navijal za tekače

Spencer je terapevtski pes, ki ga poznajo že mnogi, saj bostonski maraton obiskuje že zadnja 3 leta. Stoji ob progi in navija za tekače, ki so nad njim naravnost navdušeni. Spencer ima sestro Penny, ki se mu pri navijanju včasih tudi pridruži.


Zmagal Lawrence Cherono

Lawrence Cherono iz Kenije je zmagovalec bostonskega maratona, v cilj je pritekel s časom 2:07:57. Drugi je bil Etiopijec Lelisa Desisa, tretji pa Kenneth Kipkemoi, ki je ciljno črto prečkal s časom. Za zlato odličje je v zadnjih metrih potekal hud boj.
Desisa je sicer zmagal v letih 2013 in 2015. 2013 je prav tisto leto, ko se je na bostonskem maratonu zgodil teroristični napad. Cherono nikakor ni bil lahek tekmec, saj je zmagal v Sevili, Pragi, v Honoluluju, in dvakrat v Amsterdamu.

1. Cherono, Lawrence (KEN) 02:07:57
2. Desisa, Lelisa (ETH)02:07:59
3. Kipkemoi, Kenneth (KEN)02:08:07

Med ženskimi tekačicami je slavila Etiopijka Worknesh Degefa, ki je v cilj pritekla s časom 2:23:31, druga je bil Edna Kiplagat iz Kenije, ki je v cilj pritekla s časom 2:24:13, tretja pa Jordan Hasay iz ZDA, ki je ciljno črto prečkala v 2:25:20.

1. Degefa, Worknesh (ETH) 02:23:31
2. Kiplagat, Edna (KEN) 02:24:13
3. Hasay, Jordan (USA) 2:25:20

Bostonskega maratona se je udeležilo tudi 11 Slovencev.

Zanimive so bile tudi oprave nekaterih tekačev:

Tekačica je sledila družinski tradiciji: 35 let nazaj je njena mati tekla noseča; z njo pod srcem, zdaj pa teče tudi sama, prav tako noseča.

Značke: Tek
Ključne besede:
Bostonski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ