Živila, ki vas bodo to jesen napolnila z energijo

Živila, ki vas bodo to jesen napolnila z energijo
02.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Jesen vam ponuja veliko odličnih živil, ki niso le slastna, temveč tudi hranljiva.

Sladek krompir
Sladek krompir nima le odličnega okusa, ampak tudi veliko hranilni snovi. Je namreč odličen vir vitamina A, ki je ključen za dober vid in imunski sistem. Obenem pa je odličen vir železa in kalija. Študije pa tudi kažejo, da sladek krompir spodbuja nivo antioksidantov in lahko zniža t.i. označevalce za mišične poškodbe. Tako eno kot drugo pa je ključno pri regeneraciji telesa.

Jabolka
Jabolka niso le slasten, ampak tudi zelo hranilen prigrizek. Vsebujejo namreč veliko flavonoidov in antioksidantov med katerimi je tekačem najbolj pomemben antioksidant kvercetin. Slednji namreč deluje protivnetno ter vpliva na oksidacijski proces v mišicah.

Granatna jabolka
Tudi granatna jabolka so prave vitaminske bombe, saj vsebujejo vitamina C in B. Obenem pa naj bi količina antioksidantov, ki jih vsebujejo, igrala ključno vlogo pri preprečevanju visokega nivoja holesterola, boleznih srca in rakavih obolenjih. Sicer pa so antioksidanti za tekače pomembni predvsem za to, ker zmanjšujejo bolečine v mišicah in izboljšujejo njihovo regeneracijo.

Buče
Buče so ena najbolj jesenskih živil, ki pa so tudi zelo zdrave. Ne le, da so odličen vir vlaknin, vsebujejo tudi veliko količino vitamina A, C in E ter so bogate z antioksidanti. Obenem pa vsebujejo tudi veliko elektrolitov in ogljikov hidratov, zato jih lahko uživate tudi kot prigrizek pred tekom.

Povzeto po: 4 Fall Superfoods to Fuel the Long Run, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ