Zmagovalec 41. Chikaškega maratona presenetil in postavil nov evropski rekord

Zmagovalec 41. Chikaškega maratona presenetil in postavil nov evropski rekord
15.10.2018 AVTOR: K.R., Foto: Facebook: Mo Farah

Presenetljivo, kdo je na Chicaškem maratonu pometel s konkurenco.

Britanski atlet, sicer somalijskih korenin, Mo Farah, je prišel do svoje prve maratonske zmage. Z zmago na Chikaškem maratonu je celo pritekel nov evropski rekord, v cilj je pritekel s časom 2:05:11! 41. maraton v vetrovnem mestu je sicer spremljalo slabo vreme.

Doslej slavil na krajše proge

Mo Farah je sicer šele nedavno pristopil na maratonske trase, saj je doslej zmagoval na 5 in 10-kilometrske proge. 35-letni Mo Farah je namreč šestkratni svetovni prvak v tekih na 5 in 10 kilometrov ter štirikratni olimpijski prvak. Mo Farah daje občutek, kot bi maratone tekel že celo življenje. Sproščeno je tekel skoraj celo tekmo, nato pa se je hitro začel približevati vodilnim in na koncu tudi zmagal.

Med ženskimi tekmovalkami slavila Kenijka

Prvi trije tekmovalci so si bili s časi na koncu proge zelo na tesno, Mo Farah je prav na koncu izjemno pospešil in dobil prednost. Na drugo mesto je pritekel Mosinet Geremew (Etiopijec) s časom 2:05:24, na tretje mesto pa Suguru Osako (Japonec) s časom 2:05:50. Med ženskimi tekmovalkami je slavila Kenijka Brigid Kosgei s časom 2:18:35, druga je bila Etiopijka Roza Dereje s časom 2:21:18 in tretja, prav tako Etiopijka Shure Demise, ki je v cilj pritekla s časom 2:22:15.

Zanimivosti z letošnjega Chikaškega maratona

Tudi letos je Chikaški maraton postregel z nekaj zanimivimi tekači, ki so prispeli na ciljno črto maratona:

  • Tekmovalec Brian Reynolds je v cilj pritekel z umetnima protezama s časom 3:03:33. Brian je zaradi bakterijske okužbe nogi izgubil v otroštvu. Njegov cilj je teči manj kot 3 ure.
  • Znana 61-letna tekačica, Joan Benoit Samuelson, je na Chikaškem maratonu zmagala leta 1985, s časom 2:21:21. Letos je ciljno črto prečkala s časom 3:12:13, tik za svojo hčerko Abby Samuelson, ki je dosegla čas 3:11:20.
  • Denise Sauriol, tekaška trenerka, je nekoč posegala po krajših progah. Leta 2009 se je udeležila New Yorškega maratona, kjer je imela namen odteči polmaraton, a je ob hoji do startne črte vanjo trčil avto. Nato je veselje našla v tem, da druge spodbuja k teku, ki ga ima tudi sama tako rada. Letos je ciljno črto maratona dosegla s časom 4:52:39, a na prav poseben način: spremljala je svojih 190 varovancev, ki jih je trenirala. Z megafonom se je postavil na konec množice in spodbujala prav vse svoje tekaške začetnike: vsakega posebej, če je bilo potrebno.
  • Leesa Drake je simbol moči, poguma in volje. Lani je namreč zbolela za rakom na dojki, a je tekom zdravljenja in kemoterapije kljub vsemu trenirala in odtekla maraton. Letos je maraton odtekla zdrava, s časom 5:48:07.
  • 71-letni Randy Burt je pretekel vse ciljne črte Chikaškega maratona; tega tega v svojem življenju namreč še ni zamudil. Njegov cilj je, da bi odtekel 50 maratonov v Chicagu. Randy je maraton pretekel s časom 4:32:35 in spada med 4 tekače, ki so pretekli vse Chikaške maratone.
  • 83-letni Frank Abramic je začel teči šele v svojem 63. letu. V cilj je pritekel s časom 6:14:25. Maratona se je udeležil skupaj s svojim 80-letnim bratom in nečakinjo.

Video: Takole je Mo pritekel v cilj

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ