Znaki dehidracije, ki niso žeja

Znaki dehidracije, ki niso žeja
09.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
V vročih dneh se dehidracija lahko pojavi hitreje kot sicer. Ne kaže pa se vedno v obliki žeje, ampak nanjo kažejo tudi drugi znaki.

Suha usta
Če imate suha usta, je to že znak, da vaše telo potrebuje več tekočine, saj brez nje ne more ustvarjati sline.

Temen urin
Več kot boste pili, bolj svetel bo vaš urin. Če pa opazite, da je ta vse temnejši, pa je to že znak, da ne pijete dovolj ali ste celo že dehidrirani.

Zmanjšano uriniranje
Znak dehidracije je tudi, da vse manj urnirate. Voda namreč pomaga ledvicam odstranjevati odpadne snovi iz krvi v obliki urina. Če pa ledvice ne dobijo dovolj tekočine, da bi te odpadne snovi lahko odplaknile iz telesa, preprosto ne boste več tako pogosto urinirali, odpadne snovi pa bodo ostale v telesu.

Suha koža
Koža je največji organ telesa in kot vsi drugi organi tudi ona potrebuje dovolj krvi, da lahko normalno deluje. A če opazite, da je vaša koža bolj suha kot običajno, je to lahko znak, da niste dovolj hidrirani.

Nizek krvni tlak
Več kot polovico krvi v telesu sestavlja plazma tekoči del krvi, ki jo sestavljajo voda, beljakovine in sol. Kar pomeni, da brez vode v plazmi, kri postane bolj koncentrirana in težko teče skozi telo in organe, ki pa jo nujno potrebujejo za svoje delovanje.

Mišični krči
Ko ste dehidrirani in kri postane bolj koncentrirana, volumen krvi upade. Zato telo kri pošlje v dele telesa in organe, ki jo najbolj potrebujejo. In tako se lahko vaše mišice začnejo neprijetno krčiti, saj ne dobijo dovolj krvi. Rešitev je seveda zadosten vnos tekočine.

Zaprtost
Tako kot vsi drugi sistemi v telesu, tudi prebavni sistem potrebuje tekočino za normalno delovanje. Voda namreč omogoča hrani, da se premika skozi prebavni trakt ter slednjega tudi ohranja zdravega in učinkovitega. In če torej vode ni dovolj, lahko pride do zaprtja, ki je vse prej kot prijetno.

Utrujenost
Utrujeni ste lahko od premalo spanja, preveč aktivnosti pa tudi zaradi dehidracije. Premalo tekočine v telesu povzroči upad krvnega tlaka, pretok krvi v možganih se upočasni, srčni utrip pa poveča in težave so tukaj.

Glavoboli
Ko vaši možgani ne dobijo dovolj tekočine, ne delujejo kot bi morali, kar privede do različnih simptomov. Med najpogostejšimi so glavoboli in migrene, tudi omotica in celo nezavest, do katere pride, ko je dehidracija res že visoka.

Povzeto po: 9 Dehydration Symptoms That Aren ’t Thirst, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ