Tekli smo - Salomon XA Pro 3D

Salomon XA Pro 3D
31.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Karakteristike popolnoma prenovljene ikone Salomonove trail kolekcije bodo navdušile predvsem avanturiste, ki se podajajo na najzahtevnejše terene.

Salomon XA Pro 3D
Teža: 410 g (številka 42 2/3)
Podplat: nevtralen
Višina pete: 21 mm
Višina prstov: 11 mm
Padec peta–prsti: 10 mm

Prodaja: Amer sports
www.salomon.com/siCena: 125 EUR

Že od njegovih začetkov ga zaznamujejo stabilnost, dober oprijem na skalnatem terenu in udobje. Vse te značilnosti so zdaj še izboljšali. Od prejšnjega modela se na prvi pogled ne razlikuje bistveno, razen morda povečane zaščitne kapice v prstnem delu. Novosti pa nikakor ne moremo zgrešiti, ko jih obujemo in zategnemo z že uveljavljenim sistemom zavezovanja Quicklace.

Doma je v hribih
Ena izmed bolj koristnih inovacij je »nogavička «, sistem, ki ga pri Salomonu imenujejo Endofit – jezik, ki je z elastičnim materialom pritrjen na notranji del podplata, nežno objame stopalo in tako ostane na ustreznem mestu ter zagotovi še več stabilnosti. Prenovljena je tudi šasija 3D: element med srednjim in zunanjim podplatom je podaljšan daleč naprej proti prstom in nudi še več stabilnosti na zahtevnih terenih, kakršnim je ta copat tudi namenjen. Druga velika izboljšava je zunanji del podplata iz trše gume, ki podaljša obstojnost, notranji del pa je iz gume, ki preprečuje zdrsavanje. Profil podplata je presenetljivo nizek, kar pomeni še več stične površine s tlemi.

Prvi občutki na nogi so bili dobri, copat je udoben in deluje zelo stabilno. Endofit lepo objame stopalo in nudi precej povratnih informacij. Lepo oblikovan vložek sicer nevtralnega copata nudi dobro oporo stopalnemu loku, še najbolj pa je navdušila ozka in stabilna peta v kombinaciji s prostornim delom za prste.

Med tekom so se najbolj izkazali na trših površinah, prave užitke pa pričarajo med hitrim raziskovanjem skalnatih poti v sredogorju. Povečani zaščitni gumijasti kapici na sprednjem delu copata na začetku nisem posvečal pretirane pozornosti, ko pa sem se nekajkrat zadel skalo, sem ji bil neskončno hvaležen. Zahtevni trdi tereni tem copatom ustrezajo, ne znajdejo pa se najbolje na razmočeni zemlji in mokri travi. Blato hitro zapolni čepke na nizko profiliranem podplatu, za blatne in mokre razmere je pač najprimernejši Salomonov Speedcross 3.

Najtrpežnejši Salomonov tekaški copat
Salomonke XA Pro 3D sem imel možnost preizkušati nekoliko dalj časa kot druge copate, in po pravici povedano, sem jih mogoče celo pogosteje kot za tek obul za treking v sredogorju, pa tudi v prostem času. Po štirih mesecih uporabe razen manjših odrgnin barve sledi obrabe praktično ni in prepričan sem, da bodo vzdržali zavidljivo število kilometrov. Ljubiteljem deževnih dni Salomon seveda ponuja tudi model z membrano Gore-Tex.

Značke:
Specifikacije
Komentarji
robis 09.10.2015 12:17

Vse ostalo je res, podplat pa ne zdrži zavidljivega števila kilometrov, vsaj pri meni ni. Po ca. 100 urah oziroma 3 mesecih pohodniške uporabe po bolj ali manj zahtevnih terenih je začel podplat razpadati. Čepki in ostali deli podplata so začeli intenzivno odstopati. Ne vem ali sem imel samo jaz smolo ali pa je za ta model to značilno. Istočasno pa je zgornji del praktično brez sledi obrablje in tudi drugače so copati res udobni in stabilni.

cCasper 03.09.2016 09:50

Zelo podobna izkušnja kot od robisa. nagubano čelo

Čevelj kupljen novembra 2015. Hodil sem večinoma po terenu kot je iz kamniške bistrice do kamniškega sedla in razdalji četrtino omenjene ture.  Po nekje 30 vzponih se mi je rob gume (na podplatu) na notranji strani odtrgal, tako da lahko porineš prst skozi. Prav tako je napokala plastična ploščica na sprednjem delu podplata. Moji  punci je prav tako začel razpadat podplat po 4 mesecih redke uporabe!!! Oprijem na kamnu je zelo slab v primerjavi z vibram podplatom.

Reklamiral sem čevlja in dobil zavrnjeno zaradi nepravilne uporabe in da napak v materialu ni. Ni mi jasno, za kakšne neurejene podlage je potem čevelj narejen. Verjetno ne kupim nobenega Salomona več, pa sem jih že nekaj v preteklosti.

Dobre lastnosti so udobje, stabilnost, kapica spredaj pri prstih, zgoraj je čevelj zelo trpežen (moji so skoraj še kot novi).

image

dvince 19.09.2016 10:39

Podobne izkušnje sem imel tudi jaz z razpadanjem podplata po cca. 3 mesecih. Ugotovil sem, da vsi čevlji z zlepljenim podplatom iz več delov, tudi če so dragi Salomoni, precej hitreje razpadejo oz. se guma odlepi na spojih dveh plasti. Zato je še najboljši podplat iz engea kosa kot ga recimo ima Salomon Speedcross ali S-lab Sense. Slednji mi je sicer tudi odstopil, kjer so vmes luknje in je prekinjen podplat, ampak se ga je dalo na robovih zalepit nazaj.

sreco 04.10.2016 07:19

Sam imam enake težave. Ampak samo pri zadnjih, ki jih uporabljam. Pri prejšnjih treh parih je bil podplat neuničljiv in ni imel nikakršnih težav. Menim, da je proizvajalec začel uporabljati drugačen cenejši material ali tehnologijo. Žal tej tekaški copati niso več, kar so bili in jih ne bom več kupoval. 
 

ghost09 05.10.2016 18:48

Tudi jaz sem dal kar nekaj čez 100 evrov za Salomonove copate, pohodniške, tekaške za slabši teren. Grozljiva kvaliteta, hitro sem ugotovil. Bili so samo za po suhem, na travi so takoj premočili, rob, kjer se ga dotika ahilova tetiva, je kar razžrlo. Po letu in pol je razpadel še podplat na prafaktorje in sem jih vrgel v smeti. Nikoli več! In vsem z veseljem povem  - samo mimo Salomona!

bruny 28.12.2016 20:43

Kupil Salamon XA Pro3 GTX, 5.12.2015 pri enem od večjih trgovcev s športno opremo v Mariboru. Takrat sem dal zanje, bili v neki posebni prednovoletni akciji za 89,99 Euro v črni barvi.  Podplat je začel razpadati nekje po 300/350  kilometrih uporabe in danes popoldan vrnil v trgovino in reklamiral nakup. Nekaj podobnega/zelo podobnega na obeh čevljih, kot je na zgornji fotki @cCasper-ja. Reklamacija je bila takoj sprejeta in to brez problemov...po 10 minutah zapustil trgovino z novim parom popolnoma enakih v črni barvi. Edino kar je bilo, doplačal sem natančno 20,00 eurov do sedanje akcijske cene. Če bi jih vrnil v nekaj mesecih po nakupu doplačila ne bi bilo, pa tudi obraba je že nekje bila polovična oziroma realno celo nekaj več...Lp

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ