Težave z tekaškimi copatmi

Domov > Forum > Težave z tekaškimi copatmi

Težave z tekaškimi copatmi

SORTIRAJ PO:
saikyo 04.03.2014 12:50

Pozdravljeni, sem nov na tem forumu in iščem pomoč.

 

Tečem preveč na peto in mislim, da tekaške copate uničujem prehitro.

 

Sliki zadnjih dveh parov:

 

i.imgur.com/JygniTB.png

 

i.imgur.com/jqLu2sW.png

 

Na mizunotih imam okoli 300k in kot vidite je peta popolnoma uničena. Na scootinh pa imam okoli 150k in so tudi že precej obrabljeni.

 

Aktivno tečem par mesecev, pred tem pa malo sem malo nisem. Tečem okoli 50k na teden z povprečnim tempom okoli 5:30. Tehtam 72kg. Občasno imam tudi težave z levim kolenom.

 

Poskušal sem že tudi izboljšati tehniko, da bi tekel bolj na prste ali na sredino stopala, ampak z tebi copatmi mi nekako ne uspeva, zato nekako razmišljam o tem, da bi si nabavil 0 drop copate, ker če poskušam par korakov tečti brez copatov nekako naravno pristajam bolj na prstih.

 

Kakšno je vaše mnenje to tem? Sem odprt za predloge.

 

Lp.

lojzep 04.03.2014 14:31

jaz jih znucam, še bolj kot ti, pa še po zunanji strani (težak supinator). mizuno enigma je zdržala 1000km, cenejši modeli mizuno do 400 km, mizuno rider je po 600 km precej zdelan, sedaj preizkušam brooks glicerin, sicer se obrablja, vendar je občutek blaženja po cca 700 km še vedno zelo dober, tečem večinoma po asfaltu.

uros1991 05.03.2014 15:25

Pri obrabi copatov je potrebno računati na več dejavnikov, kot so recimo podlaga, klanci, sami copati in pa tudi kot si že omenil tehnika teka. Iz slik se lepo vidi, da si klasičen tekač "na peto", zato so copati tam tudi najbolj obrabljeni. Seveda se copati med sabo zelo razlikujejo in nekateri so narejeni za več, drugi za manj kilometrov. Predlagam, da se pri nakupu novih malce pozanimaš na spletu in pri prodajalcih.

 

Glede prehoda na 0 drop copate pa predlagam predvsem postopnost. Najprej poskušaj osvojiti tehniko teka po sprednjem al srednjem delu stopala v teh copatih (če se ne motim Scott eRide trainer 2?) in nato počasi zmanjšuj milimetre. So čisto primerne za tako tehniko teka in nimajo pretiranega padca peta-prsti zato ne bi smelo biti težav. Je pa ta copat malo mehkejši, tudi to pripomore k hitrejši obrabi.

 

lp

 

pinka 10.05.2014 10:15

Pozdravljeni!

Sem nov na forumu in iščem pomoč glede izbire tekaških copat.
Sem tekač začetnik,večinoma tečem makedam-asvalt (50:50)Tečem približno 3Xna teden po 20 min.Moja težava je da sem tudi pretežak in verjetno je to tudi posledica da me zelo bolijo noge.Tehtam 95 kg,visok 170 cm in vas prosim če mi lahko svetujete pri izbiri copat.
Hvala!Andrej 

Primus 10.05.2014 14:22

Živjo!
Najprej je potreben podatek,če si prekomeren pronator,nevtralec ali supinator(sicer ima večina težjih tekačev prekomerno pronacijo).
Ker si začetnik,ti prve mesece priporočam kombiniranje teka s hojo,pri teku pa se izogibaj nabijanju s peto ob tla,kar je večini primerov razlog za bolečine in poškodbe.
Še en link za odločitev glede izbire copat(preberi tudi komentarje spodaj).
 www.runningshoesguru.com/2013 /11/best-running-shoes-for-hea vy-runners/

pinka 10.05.2014 18:22

Primus hvala za info.Res je sem začetnik skozi sem dal trening za začetnike začel sem po programu tek-hoja zdaj sem nekje v 8 tednu kjer naredim približno 20 min teka na dan oz.na trening.Prva izbira copat je bila dokaj tak tak pri drugi sem pa popolnoma zgrešil in bolečine so bile premočne(zdaj tečem z prvimi pa je malo boljše)verjetno tudi nekaj zaradi teže.Koliko sem lahko sam doma ugotovil če lahko tak rečem oz.če je prav imam jaz pravilen nožni lok.Nekako se mi zdi da mi najvčji problem predstavlja kako izbrat copat glede na mojo težo.

Urednik 10.05.2014 19:00

Danes je že prepozno izkoristi pa prihodnji teden analizo:
www.tekac.si/novice/8865/izbi ra_copat_s_pomocjo_asics_foot_ scan.html

in jasno bo kakšen tip stopala imaš ter katera obutev je ustrezna glede na kilograma.

Odveč ni tudi prebrati:
www.tekac.si/novice/10494/pri _izbiri_tekaske_obutve_naj_bo_ glavno_vodilo_udobje.html


 

pinka 11.05.2014 12:17

Super,Boss hvala!To je to,mislim da je to prava stvar in sem že splaniral da to izkoristim in obiščem.Hvala še enkrat obema!

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI