Pomoč pri nakupu copat

Domov > Forum > Pomoč pri nakupu copat

Pomoč pri nakupu copat

SORTIRAJ PO:
Kajci 20.08.2014 19:31

Tekačica cca. 30 km/teden, tečem večina po asfaltu, teža 78 kg, nevtralni pronator, trenutno uporabljam Adidas Supernovo glide 4 (številka 42 2/3 (8 1/2)), ki mi zelo ustrezajo. Za deževni jesenski in zimski čas bi si rada kupila lahkte tekaške copate z dobrim blaženjem, ki pa bi naj bili z zaščitno membrano (goretex). Kaj priporočate da iščem?

luka6 21.08.2014 13:24

Morda bi bili te primerni: www.tekac.si/novice/10226/bro oks_ghost_6.html
Tukaj je predstavljen sicer model brez membrane, ampak sta enaka.

Drugače je pri copatih z membrano tako, da se noga v njih zelo poti, tako da so dobre za dež ali sneg. V suhem je pa tudi pozimi ali jeseni meni osebno bolj udobno teči v copatih brez membrane.

Ravno zdaj prihajajo na police tudi nove salomon x scream z membrano, ki bi bile tudi zanimive. Imajo namreč dober oprijem na snežni ali mokri podlagi: www.salomon.com/si/product/x- scream-gtx.html
Opis letnih x scream brez membrane: www.tekac.si/novice/10807/sal omon_x_scream.html

Obstaja še kar nekaj modelov z membrano. Predlagam ti, da jih preizkusiš čim več in ugotoviš, kateri ti najbolj ustrezajo. Pazi samo, da ti ne prodajo copatov za tek po gozdnih poteh. Te imajo pogosto membrano, ampak imajo precej pregrob podplat za asfalt. 

AnjaSanja 09.09.2014 08:39

Še jaz bi pristavila svoj pisker in sicer iščem kar se da optimalen tekaški copat oz. dva. Eden bolj cestni, drug pa trail oz. nekaj vmes. Načeloma se izogibam asfalta kot hudič križa. Najraje imam gozdne poti, makedam in stadion. Spadam sicer v lažjo kategorijo 55 kg, delam na dvigu mišične mase in upajmo, da prilezem kam višje s kg, veilika sem 172.

 

Moje stopalo je širše, nevtralen korak-za primerjavo, na sprehodih in dokler so še bili Ok sem tekla z njimi, so mi kot uliti Pro Touch elixir iz 2013 serije, 40 številka, sedaj so samo še za sprehode, blaženja tako rekoč ni več, Salamon speedcross 3 moški, 40 številka so tudi super, vendar jih imam samo za agility treninge,  za deževnate, mokre sprehode sem imela nekaj časa Asics Gel trail lahar 3 gtx 40.5, ženski model-a so mi zelo ozki, nov nakup so Adidas terex,ženski model 40 2/3 in so udobni. Za tek pa imam Nike dual fusion 2, št. 41, ženski model. Po daljšem času na nogah so mi malenkost ozki.

 

Imam pa težave s koleni, posebno eno, naj bi bilo samo vnetje MCL. Delam na tem, da okrepim noge, zadnjo stegensko mišico, ampak od nekdaj so moja šibka točka gležnji in kolena.  Razlika je že vidna, kolo in fitnes in odstonost teka delajo svoje. Me pa zanima, če se priporoča bolj blažen copat, za tiste, ki imamo radi težave s koleni, vezmi? Tečem sicer precej lahkotno, z mehkim stopalom, pristajam na sprednji del podplata. In če morda iz glave veste kateri modeli bi znali biti OK. Če sem lahko še bolj izbirčna, bi imela čim manjši padec med peto in prsti.

 

Lp, Anja

luka6 11.09.2014 10:08

Glede na tvoje težave, bi ti svetoval, da še naprej delaš krepilne vaje za noge ter tedensko izvajaš tudi raztezne vaje. Pazi, da se preveč ne osredotočaš samo na zadnjo stegensko mišico, da ne porušiš ravnovesja v moči sprednje in zadnje stegenske mišice. Glede na to, da praviš, da so tvoja šibka točka kolena in gležnji, bi ti svetoval tudi nekaj vadbe propriocepcije - vaje so bile objavljene v junijski številki revije tekac.si. Drugače boš pa že veliko naredila, če v ogrevanje vključiš hojo po prstih, petah, zunanjen in notranjem delu stopala.

No zdaj pa na tvoje vprašanje. Če imaš težave s koleni, so ponavadi bolj priporočljive bolj blažene copate. Si kdaj naredila testiranje kako se ti zvrača stopalo med tekom ali to, da imaš nevtralno postavitev zgolj predvidevaš sama? Glede na opis tvoje bolečine, bi bila lahko pronator in potem potrebuješ superge za pronatorje. To bi tudi lahko dobro vplivalo na težave s kolenom. Testiranje izvajajo v nekaterih trgovinah, obstajajo pa tudi analize tehnike teka, kjer ti točno povedo, kakšne superge potrebuješ. 

V primeru, da sodiš med nevtralne tekače so pa zate lahko super te modeli:
- za tek po mehkih gozdnih poteh: Salomon speedcross so odlične na takšnih terenih, so pa manj primerne za kakšen tek po asfaltu.
- za kombinacijo asfalt, makadam bi bile odlične tudi: mizuno wave ultima, brooks ghost, salomon x scream (te so nekoliko manj blažene, ampak imajo super podplat, ki se bo dobro odrezal tudi na kakšni gozdni poti), asics gel nimbus...

Manjši padec med peto in prsti imajo te modeli, ampak so po večini manj blaženi, kar ne vem, če bo zate najboljša opcija. So bolj copati za hitre teke in tekmovanja.
- saucony virrata in kinvara imata majhen padec, ampak sta bolj tekmovalna copata, predvsem za asfalt.
- Salomon sense pro in sense mantra 2, imata manjši padec prsti peta. Primerna za različne podlage.
- asics gel lyte 33 3 je tudi copat za bolj hitre teke, predvsem za asfalt.  

Preden so odločiš za nakup, pa seveda preizkusi čim več modelov, da vidiš kateri se ti najbolje prilegajo. 

AnjaSanja 12.09.2014 10:16

Hvala za odgovor, jih bom preizkusila vse po spisku. In tudi kake vaje še dodala. Saj speedcross imam samo za agility treninge (to je pasji šport, ki je na travnati površini) asfalta te superge ne občutijo. Da imam nevtralen korak sem nekako sama sklepala, po raznih preizkusih in obrabi starih superg. Si bom ob prvi priliki dala analizirat oz. testirat. Mogoče se pa motim.

 

S koleni je pa tako pogačica je malo hmmm dvignjena, pač od rojstva in to zna pri kakih globokih počepih, posebno z bremeni povzročat bolečine v sprednjem srednjem delu kolena. Pa še ena reč je, ki še ni popolnoma diagnosticirana, zna biti kaka poškodba, kaj z MCL, do zdaj je veljalo le za  razdraženo/vneto, vendar pa traja predolgo (3 mesece), v tem času je tek tudi na pavzi. In zdaj prebiram razne revije, o vajah za moč celotnega telesa, razgibavanje, joga, test superg o prehrani...Če že prakse ni predolgo, je pa vsaj teorija. :)

lilijana 17.09.2014 12:35

Pozdravljeni!
Sem nekako začetnica v teku, tečem dobro leto. Stara sem 50 let.Moje prve tekaške copate Salomon, ne vem modela sem dodobra uničila. Ker imam izrazito znižan stopalni lok, sem verjetno pronatorka. Imam 63kg in v suhem vremenu tečem po gozdni poti in makadamu. Tećem približno tri do štirikrat na teden cca 10km. Sem v nabavi novih copat za asfalt in vas prosim za pomoč. Zdi se mi da pri teku najprej stopim na peto. Omenila bi tudi da imam diskus hernijo in občasne  težave s križem. Tečem v povprečju 7km na uro.  Hvala za nasvet

luka6 23.09.2014 01:33

Podravljena,
verjetno gre v tem primeru res za pronacijo. Glede na tvojo hitrost, opis tehnike in težave z bolečinami v hrbtu, bi ti svetoval blažene copate za pronatorje.
Kljub temu poskušaj izboljšati svojo tehniko teka. Nekaj nasvetov o tehniki najdeš na tej povezavi. Zaradi bolečin v hrbtu, naj bo tudi količina teka zmerna. Predvsem pa je pomembno, da se poskrbi za dobro stabilizacijo trupa in ustrezno gibljivost. Ti dve stvari lahko zelo pozitivno vplivata na bolečine v hrbtu.
Nekaj pronacijskih modelov, vendar izbiraj samo tiste z večjim blaženjem:
www.tekac.si/katalog/?catalog ue_type_id=11 &yearRange=newAndOld
Odlična izbira so tudi modeli: Asics gel kayano, mizuno wave inspire 10, brooks adrenaline,... poiskusi različne znamke in modele, da ugotoviš kateri se ti najbolje prilega.

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI