Novi športni copati (zaradi poškodbe). Kaj izbrati?

Domov > Forum > Novi športni copati (zaradi poškodbe). Kaj izbrati?

Novi športni copati (zaradi poškodbe). Kaj izbrati?

SORTIRAJ PO:
Agent041 13.01.2016 21:03

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem začel spet s tekom (po dobrih dveh letih). Dolgo nisem tekel, ker sem si takrat pri teku poškodoval prepono. Drugače sem kolesar, vendar sem se odločil, da pozimi malo spremenim.

Tako sem prejšnji teden začel lepo postopoma uvajanje, saj veliko mišič ki so aktivne pri teku, pač pri kolesarjenju niso. Po prvih treh poizkusih hoje/teka, sem četrti dan še z rahlim konstantnim tekom opravil ca. 6km (ter 1km predhodnega ogrevanja s hojo in tekom). Vendar me je med tekom zapekla prednje stegno in sem si rahlo pretegnil prednjo stegensko mišico (2cm). Tako sem (po zdravniku) out za vsaj 3 tedne. Najbolj čudno mi je pri tem, da sem si poškodoval predel, ki je aktiven tudi pri kolesarjenju in ne kao "neaktivne kolesarske" mišice.

Tako sem začel tuhtati kako se je to lahko zgodilo. Vzrok bi lahko bil tudi ker sem tekel v nekih starih, že razpadajočih copatih znamke Adidas. Sploh ne vem, ali so prvotno bile namenjene za tek. Tako sem se odločil da je potreba po novih copatih. Predpostavljam, da z dobrimi copati lahko preprečim kakšne poškodbe, ali?

Prosim vas za kak nasvet pri nakupu. Meni je najbolj pomembno, da je najboljše varstvo pred poškodbo. Nimam nekih ambicij postati dober tekač. Važno mi je ohranjanje (in mogoče celo izboljšanje) kondicije, kar bi potem lahko poleti izkoristil pri kolesarjenju.

Odločam se med dvema  modeloma, ki sta ob razprodaji še posebej cenovno ugodna:

NIKE Zoom Structure 18:
www.bike-discount.de/de/kaufe n/nike-zoom-structure-18-laufs chuhe-424336
Nike LunarGlide 6:
www.bike-discount.de/de/kaufe n/nike-lunarglide-6-laufschuhe -448232

Sam sem popoln nevednež glede teh zadev, zato ne vem kaj mi je potrebno gledati pri čevljih. Sam mislim, da imam malenkost plosko stopalo ter hodim s stopali nekoliko navzven (če to kaj pomaga).

Lahko da mi predlagate tudi kakšne druge copate, ampak primerne barve za moške, saj bi jih nosil tudi v prostem času. Po možnosti iz te spletne trgovine: www.bike-discount.de (tu si namreč stalno kaj nabavljam). Moja številka je načeloma 45 (možno tudi 46 - odvisno od tipov).

Za vsak nasvet se vam že vnaprej zahvaljujem. Mogoče tudi kakšen nasvet glede samega preprečevanja poškodb?

Lep pozdrav,

Robert

 

Cwetko8091 14.01.2016 06:39
Če imate plosko stopalo bo treba kupiti superge za pronatorje (promocijo).
Priporočam Asics Kayano ali gt 2000. Preizkušeno, kot da bi po oblakih hodil :) sedaj pol leta uporabljam mizuno wave inspire 10, ki pa se mi zdi, da niso tako stabilni kot Asics.
Na spletni strani superge.si imajo pri iskanju tudi možnost izbire, da prikaže superge glede na način teka (pronacija,...). Na strani run21 imajo zelo ugodne cene, še posebej če barva ni problem.

Glede tega ali so lahko superge krive za take poškodbe pa ne bi vedel. Sam imam težave s koleni, ampak od kar imam ustrezne tekaške za pronatorje je veliko bolje. Pomembno se mi zdi, da se začne malo bolj počasi, da se telo ogreje in pa ene dobre raztezne vaje po teku.

Lp
Agent041 14.01.2016 07:29

Kar se tiče ploskega stopala, sem rekel da mislim da imam, ker so mi nekoč pri zdravniku tako rekli (že kot otrok in nazadnje pred 17 leti za pregled za vojsko), pred nekaj meseci pa sem opravil BikeFitting, pa mi je rekel da nimam ploskega stopala. In komu sedaj verjeti.

Glede intenzivnosti teka moram reči, da nižja intenzivnost verjetno nebi mogla biti kot sem jaz imel.  Pace je bil več kot 6min/km. Kot sem rekel sem šele spet začel teči. Prve 3 dni pa več kot 7min/km (hoja/tek). Zato mi je še bolj čudno, da sem staknil poškodbo. 

Nekoč sem imel dosti več kg in sem pri teku imel stalno oba steznika za koleno, saj so me drugače kolena bolela. Bi bilo super tudi imeti copate, da bi brez skrbi odvrgel steznika. Sedaj kljub manj kg ne upam teči brez steznika, saj če se bolečina pojavi, se je potem ne morem znebiti celo zimo, pa čeprav bi nosil steznik (po toči zvoniti je prepozno)

Omenjena copata sta mi kar nekaj dražja (gledano na moji željeni strani). Mogoče še kaki predlogi, ali mnenja za omenjani moji izbiri copat? 

Mogoče bi k opisu dodal še, da tečem le po asfaltu. 

uros1991 14.01.2016 11:27

Živijo,

najprej glede ploskega stopala. Čisto možno je, da si imel plosko stopalo v obdobju odraščanja, ko noga še raste, sedaj pa so vsi stopalni loki oblikovani in OK. Če smo že pri stopalih, bi ti glede pravilne izbire svetoval, da narediš analizo tekaške tehnike. Izberi ponudnika oz trgovino, ki to meri med tekom in ne samo v statični stoji, ker se stopalo med tekom in stojo drugače obnaša. 

Glede na to boš potem najbolje vedel, kakšna obutev bo zate primerna. Ker si bolj začetnik oz povratnik v teku ti vsekakor predlagam malce bolj blažene copate s klasičnim padcem peta-prsti (10-12 mm). Najpomembnejše merilo ti naj bo udobje. Copat, ki ti najbolje sede na nogo in se v njem najbolje počutiš, ti bo najbolje odgovarjal.

Glede poškodbe ja pa tako. Res je, da so stegenske mišice aktivne tudi pri kolesarjenju, vendar moraš vedeti, da delujejo v povsem drugačnih okoliščinah, amplitudah in načinu krčenja. Stegenske mišice so pri kolesarjih praviloma zelo zakrčene, zato ti predlagam, predvsem sedaj na prisilnem počitku, da predvsem delaš na razteznih vajah tako za sprednje kot tudi za zadnje stegenske mišice in preventivno tudi meča. Brez problema lahko verjetno hodiš, potem pa začni po občutku dodajati tudi tek.

Uroš,
KinVital 

Agent041 14.01.2016 11:53

Hvala na nasvetih.

Po podobnih pregledih se sedaj odločam med
Asics GT-2000 4:
www.bike-discount.de/de/kaufe n/asics-gt-2000-4-laufschuhe-4 93836
in Nike Zoom Structure 18: 
www.bike-discount.de/de/kaufe n/nike-zoom-structure-18-laufs chuhe-424336

Bolje se nagibam na Asics GT-2000 4, sicer so dražje, ampak toliko bi še bil pripravljen dati (tudi barvna shema ustreza). Gel-Kayano 21 mi je že predrag.

Me pa zanima, ali so ti GT-2000 dovolj blaženi s klasičnim padcem peta-prsti (10-12mm) in kako je z Structure 18.

Kar se tiče meritve, pa nebi šel tako daleč, saj bi tekel bolj občasno (pozimi bolj poleti skoraj da ne), pa tudi oddaljenost do kake take trgovine mi je sigurno 80km (ena smer).

Kako je z uporabo steznika pri teku sedaj po poškodbi. Ali ga naj uporabljam samo za začetek (2-3 krat) ali dlje časa, ali sploh ne?




 

Cwetko8091 15.01.2016 21:26
Nekaj o gt-2000 3
www.tekac.si/novice/12352/asi cs_gt_2000_3.html

Tukaj je trojka ceneje: http://www.superge.si/Asics/gt-2000-3-ss15-asics-10668946/

Sam sem ugotovil, da se kdaj splača dati 20e več, ker v primeru slabih superg lahko trpiš oz. si nezadovoljen potem 2 leti :) 20e se v 2 letih porazgobi kot nič. Ne pravim, da nujno kupi Asics, samo pravim, da če boš sprobal oz. našel take, ki ti ustrezajo jih kupi :)
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI