izbira tekaškega čevlja

Domov > Forum > izbira tekaškega čevlja

izbira tekaškega čevlja

SORTIRAJ PO:
darjusha 06.01.2013 22:27

Potrebovala bi nasvet glede izbire tekaških čevljev. Sem pronator, imam 55 kg, tečem vsak dan 7,5 km, približno 6 km/h. Trenutno tečem v Nikovih Lunarglide, pa mi ne ustrezajo. V roku pol leta so se mi strgale na notranji strani, nekoliko me tiščijo pri stopalnem loku (nekako špikajo v rob stopalnega loka), na konicah prstov se mi je zelo odebelila koža. 

Odpravljam se po nove tekaške čevlje in upam, da bom tokrat imela več sreče pri izbiri. Katere predlagate, na kaj moram biti pozorna?

 

jurejero 10.01.2013 18:41

Pozdravljeni,

Najbolj enostaven nasvet bi bil, da poizkusite več modelov in da si vzamete dovolj časa za nakup. Po opisu težav, ste očitno kupili nekoliko premajhne copate (naj bi bile večje od čevljev). Ko boste poskusili nove, uporabite take nogavice, kot jih boste uporabljali na teku. Copate si dobro zavežite in jih v trgovini tudi preizkusite.  Vsekakor sodite v kategorijo lažjih tekačic, zato zelo zelo močnega blaženja niti ne rabite, glede na tempo pa bi vseeno odsvetoval kakršenkoli šprinterski copat (lahek, nizka peta). Vseeno pa velja bolje več blaženja kot manj.

Nekaj predlogov:  RUNNER FW12 Adidas, Lunareclipse Nike, Zoom Structure+ Nike, LUNARGLIDE+ 4 SHIELD WI12 Nike, Adrenaline GTS Brooks, Wave Inspire 8 12FW Mizuno, Asics Gel Kayano 18

Lp, Jure

Uredništvo 11.01.2013 19:50

Katero velikost copat nosite?

darjusha 14.01.2013 12:20

Najlepša hvala za nasvet. Nosim velikost 38, mogoče moram naslednjič res kupiti eno številko večje.

Lp

sadna.kupica 05.04.2013 13:40

Živjo, 

sem nova na forumu in tudi jaz sem prišla po nasvet. Težka sem 58 kg, na teden pretečem 20-25 km, večinoma po asfaltu in makadamu (včasih nekaj malega tudi po gozdni poti), rahla pronacija... Mnenja in ponudba prodajalcev je dosti različna, zato bi bila vesela še kakšnega vašega predloga.

Najlepša hvala,

Diana 

Primus 06.04.2013 14:05

Pozdravljena,Diana!

Moj predlog (seveda je potrebno obutev "sprobati" v trgovini)www.brooksrunning.si/produkti _obutev.asp?St=01.01.02.02.03 &Model=RAVENNA%203
Sicer pa je moja draga,ki ima "normalno"pronacijo,zelo zadovoljna z Nike Air Pegasus+28

JureJeraj 06.04.2013 20:24

Živjo,

 

ker je modelov tekaških copat resnično veliko in ker se stopalo vsakega človeka razlikuje, je izredno težko priporočiti točno določen model.

Priporočam nakup copata, ki bo primeren tako za tek po makadamu kot tudi po asfaltu, kar pomeni, da sem spada praktično vsak copat, ki je namenjen teku po asfaltni podlagi, saj le v določenih primerih, ko je copat minimalističen in ultra lahek ni primeren teku po urejeni makadamski podlagi, kot je npr. Pot spominov in tovarištva.

Zapomnite si, da je za tek kot ga izvajate vi, popolnoma primeren copat, ki je namenjen teku po asfaltu. Ne potrebujete copata, ki bi bil posebej lahek in naj bo pri nakupu prvo vodilo kvaliteta in prileganje copata vašemu stopalu. V trgovini ga dobro sprobajte in kupite tistega, v katerem boste imeli najboljši občutek. Če želite teči čim bolj tehnično pravilno, kupite copat, ki je le delno blažen in vam bo omogočal postopen tek na sprednji del stopala.

Od vašega stopala naj bo daljši za približno širino palca na roki. 

Še en namig, dobro je kupiti copat od kakšne bolj "znane" znamke, saj se med firmami močno razlikuje uporaba materialov, kot je npr. guma in posledično kvaliteta in čas trajanja uporabe.

 

Dobro tecite in lep pozdrav

 

Jure

chackk 17.04.2013 13:26
Zdravo,

jaz se odlocam za nakup Salomon speedcross 3 ali XR mission. Naceloma imam namen teci le po gozdu, vseeno pa me zanima kako se obnesejo speedcross na makedamu? V testu, ki sem ga prebral naj bi bile za silo. Lahko kdo kaj vec pove? Naceloma bi vzel XR mission pred speedcross 3 samo zaradi makedama, bi bilo v tem primeru to smiselno? Za recimo dobre 2km, ki bi jih pretekl po makedamu na dan.

Hvala za pomoc
JureJeraj 17.04.2013 17:40

Živjo,

glede na to, da imaš v načrtu pretežno tek po gozdu, ti priporočam nakup XR Mission, ki je dober copat in tudi več kot primeren za kakšen kilometer asfalta. Speedcross 3 je zelo specifičen copat, ki je v prvi vrsti namenjen uporabi v blatu ali snegu. To pomeni, da se na kamnih, koreninah, predvsem pa na podlagi kot je makadam, ne bo dobro odrezal.

Lep pozdrav

Jure

 

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI