3. Ekomaraton znova uspešno!

3. Ekomaraton znova uspešno!
17.09.2012 AVTOR: Uroš Buh
Maribor so včeraj zasedli tekači.

3. Ekomaraton je uspel! To lahko zapišemo brez pretiranega napihovanja, saj so organizatorji še enkrat znova dokazali, da drugo največje mesto v Sloveniji še kako potrebuje in prenese množično tekaško in kolesarsko prireditev takšnih razsežnosti. In upamo, da se bo v prihodnje še nekoliko povečal! Že v soboto so na 70 in 114km razdalji krenili kolesarji, kjer je na daljši zmagal stari znanec slovenskega profesionalnega kolesarstva Jure Golčer – več o tem si preberite na našem bratskem bicikel.com.

 

Včeraj pa so bile ceste rezervirane za tekače. V skoraj idealnih septembrskih pogojih – na štartu ob 10.uri je bilo okoli 20 stopinj Celzija – so se tekačice in tekači podali na 10 oz. 21 kilometrsko preizkušnjo, ki sta znova potekali po ulicah Maribora in bližnje okolice. Rahlo premaknjena štartna črta na začetek Titovega mostu je dobra poteza, saj se je pred tekmovalci razprl lep pogled na Dravo, kar je nadaljevanje trase podaljšalo za en nebistven zavoj v zadnjem kilometru. Ostali del je nespremenjen in vodi tekače na daljši preizkušnji proti Taboru, v smeri Pohorja, nato pa desno proti zahodu in nekoliko ven iz mesta proti dravski elektrarni, kjer se drugič prečka Dravo. Od tod se smer teka obrne nazaj proti centru mesta, se spusti na Lent in ponovno prečka mogočno reko proti Pobrežju, mimo pokopališča in v krogu nazaj proti Evroparku, znova čez Titov most do avtobusne postaje in nato v ciljno ravnino proti Trgu Leona Štuklja. Sonce je vmes dodobra razgrelo tekmovalce, kjer so se fantastično odrezali prostovoljci na številnih okrepčevalnicah. Tam so bili na voljo tako izotonični napitki in voda, kot tudi banane, energijske ploščice, sladkorne kocke, piškoti in čokolada.
 

Na krajši razdalji je v moški konkurenci slavil zmago triatlonec David Pleše s časom 33:41, drugi je bil domači adut Arif Duraković(Team Korak naprej) s 33:48, tretji pa David Valenti(33:49). Pri ženskah je bila znova najhitrejša Lidija Cerkovnik(37:29) pred Anjo Rugelj(39:20) in tretjo Jessico Jarz(39:44).
 

Na polmaratonski razdalji so nastopili tudi nekateri izmed trenutno najboljših slovenskih maratoncev, vključno z zmagovalcema v obeh kategorijah, Danejo Grandovec in Tonetom Kosmačem. Oba sta bila pravzaprav brez resne konkurence in sta svoj nastop vzela kot priložnost za dober trening hitrosti. Kosmač je nastopil v sklopu priprav na ljubljanski maraton, kjer bo lovil normo za nastop na svetovnem prvenstvu v atletiki, ki bo prihodnje leto v Moskvi. (Trasa ljubljanskega maratona je namreč letos prvič ratificirana s strani Mednarodne atletske zveze in tako rezultati, doseženi na tej prireditvi, lahko pomenijo uradne norme za velika tekmovanja.)Njegov včerajšnji čas je bil 1:07:46, pred aktualnim državnim prvakom v maratonu Mariom Vračičem pa je imel na koncu prednost skoraj petih minut. Na tretje mesto se je s časom 1:14:18 zavihtel Gregor Kustec iz ŠD Osovnikar.
 

Podobno prednost pred najbližjo zasledovalko je imela na koncu tudi Grandovčeva, ki je s časom 1:19:19 pred svojo starejšo sestro v cilj pritekla z več kot petminutno prednostjo. Mojca Grandovec je tako dosegla čas 1:24:52, tretja pa je bila Zala Praprotnik(1:29:56).
 

Uradne rezultate po kategorijah si lahko preberete tule, v kratkem pa bomo objavili še intervjuja z zmagovalcema Tonetom Kosmačem in Danejo Grandovec.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ