3 hitri načini za spopadanje z bolečinami

3 hitri načini za spopadanje z bolečinami
10.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Foam Roller Brasil/ Facebook

Ko pride do bolečin in/ali udarijo poškodbe ter nimate pri roki profesionalne pomoči, si za prvo silo lahko pomagate takole …

Privzdig prizadetega uda
Ob akutni poškodbi kot je, na primer, zvin gležnja, pride do takojšnjega zatekanja, ki ošibi prizadeto področje zaradi nevromišične oviranosti – z drugimi besedami, vaši možgani bodo težko dopovedali tem mišicam, kako naj ustrezno delujejo, zato boste ta del telesa težje uporabljali. Obenem pa zvin povzroči tudi neprijetno bolečino. Vse našteto lahko znatno omili preprost privzdig prizadete noge.

Mobilizacija mehkega tkiva
Ta vrsta zdravljenja se lahko uporablja za različne vrste kroničnih vnetnih poškodb kot je, na primer, tekaško koleno, pri katerem se bolečine občutijo na sprednjem delu kolena tik pod kolenskim pokrovom. Prizadeto območje sprva nežno masirajte, nato 3-5 minut postopoma povečujte intenzivnost. Čeprav bo to morda nekoliko neprijetno, vam bo pomagalo pospešiti proces zdravljenja, saj boste aktivirali naravni odziv telesa.
Priporočamo pa vam, da se izogibate uporabi nesteroidnih protivnetnih zdravil ali ledu vsaj 24-48 ur, saj lahko to negativno vpliva na začetek celjenja.

Miofascialno sproščanje
S tovrstnim zdravljenjem lahko uspešno preprečite zapoznelo bolečino v mišicah poznano tudi pod imenom DOMS. Kar nekaj raziskovalnih člankov je že razpravljalo o učinkovitosti valjčkov miofascialnih tehnik sproščanja za povečanje fleksibilnosti in zmanjšanja učinkov DOMS, saj pomagajo telesu bolj učinkovito odstraniti stranske proizvode vadbe, povezane z bolečino, kot je mlečna kislina.
Po vadbi torej takoj uporabite valjček, pri čemer se osredotočite na mišice, ki ste jih med treningom uporabljali. Peljete se po celotni dolžini vsake mišice, pri tem pa spreminjajte hitrost. Če najdete vozel (majhno območje mišičnih vlaken, ki so v nenehnem krčenju), držite valjček ali kroglico na tem mestu 10-20 sekund, saj boste tako pomagali mišici, da se sprosti.

Povzeto po: 3 Quick Ways to Cope with Aches Until You Can Get to a Pro, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ