3 stvari, ki se vam lahko zgodijo, če po vadbi ne jeste

3 stvari, ki se vam lahko zgodijo, če po vadbi ne jeste
09.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Pametno je, da po vadbi nekaj malega pojeste, saj se vam v nasprotnem primeru lahko zgodi ...

Nizek krvni sladkor in omotica
Če po jutranjem ali večernem treningu ne jeste, bo telo začelo črpati glikogenske zaloge, s katerimi skrbi, da nivo krvnega sladkorja ostaja stabilen. Ko pa bo ta upadel, se boste začeli počutiti omotično in brez energije.

Manj mišične mase in krči v mišicah
Trening izprazni glikogenske zaloge, prigrizek po treningu pa vam pomaga, da jih hitro spet zapolnile. Če jih ne, telo energijo išče drugje, v maščobi ali mišicah. Posledica tega pa je izguba mišične mase in pomanjkanje energije. Morebitno močno potenje na trening pa poveča izgubo elektrolitov, ki vam jih lahko pomaga nadomesiti hrana. A če je po treningu ne uživate, lahko dobite še krče.

Dehidracija
Premalo hrane in pomanjkanje tekočine laho vodi v dehidracijo. Če tekočine ne nadomestite, lahko pride tudi do neravnovesja elektrolitov, lahko v skrajem primeru privede do številnih zdravstvenih težav.

Kako se izogniti težavam?
Preprosto, uredite si prehrano! Prehranjujte se uravnoteženo, večkrat na dan po malem in ne pozabite nekaj pojesti tudi po treningu. Pomembno pa je tudi, da uživate dovolj tekočine in po potrebi tudi kakšen napitek z dodatkom elektrolitov.

Povzeto po: 3 reasons you should eat after a workout, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ