3. Tek Pod svobodnim soncem po trasi Poti kulturne dediščine Žirovnica

3. Tek Pod svobodnim soncem po trasi Poti kulturne dediščine Žirovnica
08.04.2014 AVTOR: Matej Zalar
10. maja v Žirovnici že tretjič pripravljajo tek v spomin na literata Frana Saleškega Finžgarja, ki se je rodil v bližnjih Doslovčah.

Prijave do 7. maja
Prijave za tek za otroke in odrasle organizator sprejema izključno preko elektronskega obrazca do vključno srede, 7. 5. 2014. Prijave na tek za odrasle bodo možne tudi na dan teka na prireditvenem prostoru, a le, če bodo še prosta mesta, prijav za tek za otroke pa na dan prireditve ne bodo sprejemali.  Prijava je veljavna ob plačilu prijavnine. Prijavnina za odrasle tekače znaša 8 EUR in jo morajo tekači poravnati najkasneje do 7. 5. Na dan teka bo prijavnina znašala 12 EUR. Prijavnine za tek za otroke ni.

RAZPIS
TRASA

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14, 4274 Žirovnica
T: 04 580 15 03
info@zirovnica.eu

Letos bo Tek Pod svobodnim soncem prvič potekal po trasi Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki povezuje pet kulturnih spomenikov v občini Žirovnica: Prešernovo rojstno hišo, Čopovo rojstno hišo, Janšev čebelnjak ter Finžgarjevo in Jalnovo rojstno hišo. Tematska pot, ki so jo pred časom tudi ustrezno označili, je leta 2012 prejela naziv Naj pot 2012, ki ga podeljuje Turistična zveza Slovenije. Prvi Tek pod svobodnim soncem so v Žirovnici pripravili leta 2012, ob 50-letnici smrti Frana Saleškega Finžgarja, ki je prvi pričel z vodenji po Poti in tako povezal štiri muzejske hiše in rekonstrukcijo Janševega čebelnjaka. Tek od tedaj s posebnimi nagradami in svojstveno ponudbo okrepčil združuje rekreacijo in kulturo. Tokrat bodo najboljši za nagrado prejeli posebna knjižna dela

Nova trasa teka po stari trasi Poti kulturne dediščine Žirovnica
Program se bo v soboto, 10. maja, začel s tekom za otroke. Na prireditvenem prostoru konjeniškega kluba KK Stol bodo startali ob 9.00. Otroški tek je netekmovalnega značaja, brez merjenja časov, spominske medalje pa bodo prejeli vsi mladi tekači. Po teku bodo za otroke pripravili ustvarjalne delavnice, ki jih organizatorji pripravljajo v sodelovanju z DPM Žirovnica. Tako bo za otroke dobro poskrbljeno, ko se bodo ob 9.30 na 10,7 kilometrov dolgo progo  podali odrasli.

Štart teka je na konjeniški parceli KK Stol. Trasa poteka skozi Vrbo, po makadamski poti ob glavni cesti za Jesenice, v Žirovnici zavije mimo Čopove hiše, nadaljuje po glavni cesti mimo Osnovne šole Žirovnica do mlekarne, zavije levo in preko Glence  vodi do Doslovč, kjer pride na glavno cesto do Rodin. Tam zavije v smeri Hraš. Pri cesarski cesti zavije desno in se zaključi na parceli KK Stol.

Vsak udeleženec se bo okrepčal s »kašarsko « specialiteto – proseno kašo, kuhano na mleku s slivami in medom, ob poti pa bo na razpolago osvežilna pijača.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ