30. Spartathlon

30. Spartathlon
28.09.2012 AVTOR: Uroš Buh
Drevi se je ob sedmi uri zjutraj po lokalnem času več kot tristo najzmogljivejših ultramaratoncev podalo na traso legendarnega Spartathlona.

Letošnja izvedba Spartathlona bo že trideseta po vrsti, prijavljenih pa je tudi rekordno število tekmovalcev – kar 350, od tega 315 moških in 35 žensk. Med vsemi, ki se ta hip že spopadajo z začetnimi odseki 246 kilometrov dolge preizkušnje od Aten do Šparte, imamo tudi Slovenci svojega predstavnika, saj se je v Grčijo znova podal Lojze Primožič. Ta bo na štartu že drugič po letu 2010, ko je tam osvojil zelo dobro 11. mesto s časom 29:10:00. Pred odhodom nam je zaupal, da je dobro pripravljen, da je preko poletja veliko treniral, v zadnjem mesecu pa močno zmanjšal kilometrino, saj takšna preizkušnja od še tako treniranega tekača zahteva vse skrite atome moči.

Spomnimo, da je Primožič pred slabim mesecem osvojil drugo mesto na domačem ultramaratonu iz Celja v Logarsko dolino, kjer je predse spustil le nemškega tekača Carstena Stegnerja in če gre sklepati po tem nastopu, bomo znova priča vrhunski uvrstitvi gorenjskega ultramaratonca. Z njim je v Grčiji tudi obvezna spremljevalna ekipa v sestavi stalnih Primožičevih spremljevalcev na podobnih preizkušnjah Edo Krnič in Matej Medved, ter žena Vesna. Ker je do 81km podpora ekipe strogo prepovedana in lahko tekmovalce stane tudi diskvalifikacije, bodo morali tekači še posebej veliko pozornosti nameniti zadostni hidraciji in prehranjevanju v zgodnjih fazah dirke. Temperature ozračja se namreč v Atenah že zelo zgodaj začno vzpenjati in pogosto krepko prekoračijo trideset stopinj, kar ob vročem asfaltu in morebitni nepravilni taktiki začetnega pospeševanja, marsikoga tudi predčasno izloči iz boja za preživetje. “Treba bo veliko pozornosti nameniti hidriranosti, drugače pa vse kot običajno: čim bolj umirjeno in po pameti, je povedal Primožič.

Glede morebitnih favoritov je nadaljeval:” Favorit je sicer lanski zmagovalec Ivan Cudin, vendar ima probleme z dihanjem, saj si je poleti pri padcu na treningu obnovil staro poškodbo reber. Sicer pa so favoriti pravzaprav vsi najboljši iz zadnjih let, Japonci, Nemci, … Bomo videli! Pri tem je naš tekač previden tudi glede napovedi svoje uvrstitve, saj se še kako dobro zaveda okoliščin in težav, ki lahko tekmovalce doletijo na tako dolgi preizkušnji: “Jaz si za začetek le želim priti do Šparte. Spomnimo se letošnjega Ultrabalatona, ko se je zaradi vročine vse obrnilo na glavo. Na koncu je zmagala dr. Silvia Lubicz, ki je premagala vse moške. No, Lubiczeva je letos tudi na štartu Spartathlona in velja za tiho favoritko med zvenečimi imeni moškega ultramaratona.

Držimo pesti za Lojzeta in poročamo kmalu po zaključku tekmovanja!

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ