4 nasveti, da boste lahko tekli hitreje

4 nasveti, da boste lahko tekli hitreje
06.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Tedensko povečujte razdaljo
Oglejte si strukturo nekaj načrtov treninga (tudi če še ne trenirate za tekmo) - zagotovo so ti zasnovani tako, da postopoma povečujete razdaljo in izboljšujete hitrost brez pretiravanja. Tovrstni treningi običajno vključujejo nekaj krajših tekov čez teden in enega daljšega med vikendom. S tem, ko postopoma obremenjujete svoje telo, se to na na napor lažje navadi in je tako zmožno lažje prenašati vse večjo obremenitev.

Poslušajte svoje telo
Tedensko naj bi razdalje teka podaljševali do 10%, nove raziskave pa kažejo da, če se počutite dobro in sposobni za to, jih lahko podaljšate še za malce več. Nove raziskave objavljene v American Journal of Sports Medicine kažejo, da so tekači imeli isti odstotek poškodb ne glede na to ali so tek podaljšali za 10% ali več. Seveda to ne pomeni, da bi morali v tednu za kar dvakrat podaljšati razdaljo, temveč da le posvečate pozornost svojemu počutju in v skladu s tem prilagajate razdaljo teka. Vseeno pa je pomembno, da zahtevnim treningom sledi dan ali po potrebi dva za okrevanje. Kako sicer veste, da potrebujete počitek? Poleg razbolelosti je prisoten še občutek, da boste zboleli, izguba apetita in slab spanec.

Dodajte dolgim tekom hitrost
Tedenski trening za hitrost je koristen, zato ga lahko vključite tudi v dolge teke. Tako boste bolj pripravljeni na zahtevno tekmo in boste lažje premagali tudi tiste ne tako prijetne kilometre, ko boste že nekoliko utrujeni. Zato vam predlagamo, da poskusite proti koncu vsakega kilometra nekoliko povečati hitrost teka.

Treninge za hitrost izvajajte tudi posebej
Predlagamo, da tedensko izvedete preprost trening za hitrost, ki ga vsak teden nekoliko nadgradite. Hitre intervale teka izmenjujte s kratkimi predahi lahkotnega teka ali hoje, pri tem pa seveda merite čas in hitrost teka. Tako boste lahko vsak naslednji teden rezultat poskušali še izboljšati.

Povzeto po: Want to Know How to Run Faster? All You Need Are These 4 Tips, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ