5 nasvetov za tek po brezpotjih

5 nasvetov za tek po brezpotjih
06.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Salomon/ Facebook

Od izpopolnjevanja tehnike do izbire prave obutve.

Sprehodite se
Tek po strmih pobočjih ni vedno mogoč in tudi ne varen, zato je v takih primerih hoja več kot sprejemljiva. Pogosto je pohodništvo po najbolj ostrih pobočjih tudi učinkovitejše, še posebej, če dodate še druge dejavnike, kot so velika nadmorska višina, vročina in razgiban teren.

Ko gre za hribe, uro prezrite. Upočasnite in se osredotočite na gibanje, namesto da se poskušate držati svojega »cestnega tempa« - noge vam bodo hvaležne za to.

Izberite pravo obutev
Ena izmed radosti teka po brezpotjih je raznolikost terena. Lahko tečete po travi, pesku, blatnem barju, skalah ali izbrani mešanici vsega. Za gladko gibanje pa potrebujete obutev z dovolj oprijema, da prenesejo najtežje poti, ne da bi pri tem ogrozili hitrost in prilagodljivost.

Okrepite svoje telo
Okrepite svoje telo z vajami za moč, saj boste pri teku bo brezpotjih uporabljali različne mišične skupine v primerjavi s tekom po cesti. Na poteh morate biti pripravljeni na hitro spremembo smeri, skok čez podrta drevesa in prilagoditev koraka spremembam pod nogami.

Vaje, ki delujejo na mišice in jedro stabilizatorja nog, bi morale biti zato del vašega treninga, zlasti, če niste več v dvajsetih in ste izpostavljeni večjemu tveganju za poškodbe.

Izboljšate svojo tehniko teka navzdol
Svojo tehniko vzpona ste že izbrusili, a nujno morate izbrusiti tudi tehniko spusta. Že majhna sprememba tehnike - le skrajšanje koraka - vam namreč lahko pomaga teči bolj učinkovito in zmanjšati utrujenost.

Pričakujte nepričakovano
Za mnoge je tek po brezpotjih več kot le nabiranje kilometrov; privlači jih občutek avanture in raziskovanja. Pogosto boste zunaj v oddaljenih predelih, zato je pomembno, da ste samozadostni.

Preden se odpravite na pot, obvestite nekoga o vaši poti in imejte s seboj svoj (popolnoma napolnjen) telefon, da boste lahko v težavah poklicali pomoč ali uporabili funkcijo zemljevida. Pri daljših tekih poskrbite, da imate s seboj dovolj vode in hrane ter (še posebej v krajših zimskih dneh) imejte s seboj svetilo.

Ob ustrezni opremi in pripravi vam preostane le še uživanje.

Povzeto po: 5 expert-approved tips for better trail running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ