5 razlogov za uporabo eliptičnih naprav

5 razlogov za uporabo eliptičnih naprav
30.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Technogym/ Facebook

Eliptične naprave so dobra izbira za vadbo, ko vadite v notranjih prostorih, saj imajo številne pozitivne učinke na telo in zdravje. Preverite, katere.

Vadba na eliptičnih napravah je nizko intenzivna
Eliptične naprave so primerne za tiste, ki se vračajo nazaj k vadbi in imajo tudi kakšen kilogram preveč pa ne želijo pretirano obremeniti sklepov. Ko teža pade, je zaradi redne uporabe tovrstnih naprav kondicija večja, zato je smiselno v vadbo vključiti tek na tekaški stezi in sčasoma začeti s tekom na prostem.

Z različnimi eliptičnimi napravami krepite različne dele telesa
Če radi vadite na eliptičnih napravah, ne vadite vedno le na eni, saj to za telo ni dobro. Gibanje in upor na določenih napravah so zelo linearni in ne nudijo dovolj variacij gibanja. To lahko preprečite tako, da redno izmenjujete naprave in s tem tudi način gibanja. Obenem pa je za dodatno krepitev zgornjega in spodnjega dela telesa smiselno dodati še vaje za moč.

Dodajo intenzivnost
Eliptične naprave imajo pogosto tudi funkcijo za upor, ki poskrbi, da vam je vadba bolj v izziv. Smiselno pa je, da skladno z uporom ohranite ali dodate tudi ustrezno kadenco. Vadba na ta način namreč okrepi vaše spodnje okončine, obenem pa tudi izboljša moč srca in ožilja.

Naklon lahko olajša bolečino v hrbtu
Ko izbirate eliptično napravo, preverite ali ima tudi možnost za naklon ali ne. Vključitev naklona v vadbo je odličen način, da aktivirate tudi mišice hrbta, ki so ključne pri gibanju. Obenem pa bodo okrepljenje prispevale k lajšanju bolečin v spodnjem delu hrbta. Nenazadnje gibanje navkreber poskrbi tudi za to, da bo pri gibanju sodelovalo več mišic, prav tako pa bo poraba kalorij večja.

Stranska postavitev aktivira več mišic
Bočna eliptična naprava se premika iz ene strani na drugo namesto naprej in nazaj. Glede na študijo univerze Tampa iz leta 2011, naj bi tovrstne naprave dokazano poskrbele za večo porabo kalorij in maščobe v istem času kot se to zgodi pri drugih eliptičnih in kardio napravah. Študija je pokazala, da se pri stranskem gibanju vključi več mišic kot pri standardnih eliptičnih napravah. Obenem se znatno bolj kot na drugih napravah pospeši tudi srčni utrip, kar ima znatne učinke na srce in ožilje ter izgubo telesne teže.

Povzeto po: 5 Reasons to Use the Elliptical, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ