5 razlogov, zakaj se pogosto srečujete z mišičnimi krči

5 razlogov, zakaj se pogosto srečujete z mišičnimi krči
27.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Se tudi vi pogosto spopadate z mišičnimi krči? Preverite, kaj bi lahko bil vzrok zanje in kako se jim lahko izognete.

Dehidracija
Aktivacija mišic zahteva ravnotežje med električnimi signali in ioni, ki ga dehidracija zlahka poruši. Sprememba pa pomeni, da telo ne ve, ali signal prihaja iz možganov ali zato, ker je električno neravnovesje okoli celic. Zato imajo mišice težavo s procesiranjem pravih signalov, ta pretirana aktivnost pa se konča v bolečini. Kaj storiti, da težave v prihodnje preprečite? Predvsem poskrbite za to, da boste skozi dan uživali dovolj tekočine.

Čudni položaji v katerih preživite več časa
Nenavadni položaji v katerih preživite dlje časa, na primer, ko posedate doma, se kaj lahko končajo tudi s krči. Ko namreč počnete nekaj z mišico na kar ta ni navajena, jo aktivirate, a obenem tudi nekoliko »poškodujete«. Slednje privede do nakopičenja mlečne kisline, kar lahko spodbudi krčenje mišice, ki pa potrebuje tudi do nekaj ur, da popolnoma izgine.

Ukleščen živec
Od možganov gre po hrbtnici kar nekaj živcev, ki se lahko vkleščijo. Razlogov za to vkleščenje pa je veliko – od hernije do postavitve telesa v čudne položaje, ki živce dražijo itd. Žal pa težava lahko spodbudi tudi krče v določenih delih telesa, zato zna biti še kako neprijetna. Na srečo se v takih primerih telo največkrat pozdravi kar samo, včasih pa je zato potrebna tudi pomoč zdravnika ali kakšna protivnetna tableta.

Nosečnost
V nosečnosti telo doživi številne spremembe, predvsem zaradi spremembe v nivoju hormonov. A prav ti hormoni, ki švigajo po telesu so kaj lahko tisti, ki vam v drugem in tretjem semestru povzročijo mišične krče v predelu stopal ali meč v nočnih urah. Izognete se jim lahko s pitjem zadostne količine tekočine, raztezanjem ter uživanjem magnezija (o slednjem se prej posvetujte z zdravnikom).

Nezadosten dotok krvi
Nezadosten dotok krvi v dele telesa je prav tako lahko vzrok za krče. Vzrok za premajhen dotok krvi je sicer lahko različen – od nalaganja holesterola v žilah, do preščipnjenih arterij, tumorja in še kaj. Vsekakor se je ob pogostem pojavljanju krčev na istih delih telesa nujno posvetovati z zdravnikom, ki vas bo po potrebi poslal na nadaljne preiskave.

Povzeto po: 5 Reasons Your Muscles Cramp All The Damn Time, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ