5 znakov, da morda potrebujete drugačne tekaške copate

5 znakov, da morda potrebujete drugačne tekaške copate
10.08.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Je morda čas, da svoje tekaške copate zamenjate?

Tekaški copati so bolj obrabljeni na notranjih robovih podplata
To pomeni, da imate prekomerno pronacijo ali pa se loki stopal, ko tečete, zgrudijo navznoter, superge, ki jih nosite, pa vam te težave ne popravljajo. Prekomerna pronacija je naravna, veliko tekačev se z njo spopada. To je način, kako telo deluje, ko pristanete, in kako sprejema preostanek teže. A močno pretiravanje je tisto, kar povzroča težave s koleni in golenmi ter nekatere naključne bolečine, ki jih imajo tekači. Če torej opazite, da so notranji robovi tekaških copat bolj obrabljeni, si poiščite take s tršimi, bolj strukturiranimi podplati. To vam bo zagotovilo, da bo vaša noga med tekom enakomerno poravnana.

Med tekom so vaši prsti utesnjeni ali napeti
To je znak, da so vaši tekaški copati premajhni. Copati, ki so morda primerni v mirovanju, a med tekom onemogočijo, da bi normalno stegnili nožne prste ter lahko preprečijo, da bi se stopala med udarci posameznega koraka pravilno pognala. Kaj storiti? Kupite za številko večje copate.

Stopala so neusklajena s preostankom telesa
To pomeni, da so vaši copati verjetno preveliki, in če so, to ne bo vplivalo le na sprednji del noge, ampak bo povzročilo tudi zdrs pete, tako da se stopalo dejansko dvigne iz čevlja., zato je morda težko ugotoviti, kaj je vzrok za težave.

Vaša tipična kilometrina se nenadoma zdi veliko težja kot običajno
Recimo, da ste do sedaj tekli okoli 40km tedensko in se počutite zelo dobro. V življenju, pri treningu ali prehrani se ni spremenilo veliko, a po tekih se počutite bolj zbiti kot običajno. To je lahko zato, ker so vaši copati dotrajani. Izgubljate temeljno korist copata - blazino, oporo, vodenje in/ali oprijem. Če copat nosite mimo njegove življenjske dobe, je to nekako tako, kot da vozite avto z dotrajanimi pnevmatikami. Z drugimi besedami, šlo bo, vendar uspešnost ne bo optimalna.

Za vsako vrsto teka nosite iste tekaške copate
Če izvajate le lahkotne, sproščujoče teke, to morda ne bo za vas. A če se resno ukvarjate s tekom in ga preklapljate med počasnimi, dolgimi teki, hitrejšimi dnevi in hribi, je pametno, da tekaške copate prilagodite glede na urnik treninga. Obstajajo študije, ki kažejo na to, da menjevanje tekaških copat čevljev od visoko oblazinjenimi do bolj minimalnih za hitre teke zmanjšuje pogostost poškodb.

Povzeto po: 5 Signs You May Need Different Running Shoes, ki je dostopen tukaj.

Značke: Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ