6 največjih maratonov na svetu (Abbott World Marathon Majors)

6 največjih maratonov na svetu (Abbott World Marathon Majors)
02.08.2019 AVTOR: K.R., Foto: https://www.itwillmoveyou.nyc

Cilj mnogih je, da bi enkrat tekli na enem izmed največjih maratonov na svetu.

Cilj marsikoga je, da bi pretekel vseh šest največjih maratonov na svetu. Ti maratoni so zelo priljubljeni prav zaradi posebnega vzdušja, energije in zanimivosti, ki jih velemesta ponujajo. Med največjih in najelitnejših šest maratonov na svetu spadajo maratoni v Tokiu, Bostonu, Londonu, Chicagu in New Yorku, ki so združeni pod znamko Abbott World Marathons Majors.

»Vsi maratoni imajo neko zgodovino in energijo, ki je ni moč zanikati,« pravi Jeff Adams, predsednik Marathon Tours & Travel, podjetja, ki pomaga urejati startnine in potovanja za vseh šest tekmovanj. »5049 tekačev je letos z londonskim maratonom končalo vseh šest maratonov, na isti dan, ko je Eliud Kipchoge postavil nov rekord«. Vsi, ki končajo svoj šesti maraton v sklopu Abbott World Marathons Majors, prejmejo posebno medaljo.

Maratoni so vse bolj priljubljeni; bolj kot kdajkoli. Kljub temu, da je na maratonih prostora za tisoče tekačev, pa ni dovolj prostora za vse. Te maratone bi namreč radi obiskali tekači z vsega sveta, število tekmovalcev pa je omejeno. Treba je pravočasno planirati in se registrirati.

Kako navaden maraton postane World Major Marathon?

»Abbott World Marathon Majors so združili organizatorji različnih maratonov, saj je to tudi način, da so izkušeni organizatorji medsebojno delili nasvete in se učili eden od drugega«, je dejal Tim Hadzima, izvršni direktor Abbott World Marathon Majors. Organizatorji največjih maratonov so se v enotno znamko združili tudi zaradi prizadevanj za napredovanje športa in povečanje zanimanja za elitnih prireditev med tekaškimi navdušenci. Velik poudarek je tudi na elitnih tekačih.

World Marathon Majors niso elitni maratoni le zato, ker so največji ali najbolj priljubljeni. Maratoni morajo izpolnjevati strog niz kriterijev, da se lahko pridružijo sploh pridružijo znamki. Teh kriterijev je več kot 100 in so zelo specifični. Nazadnje je bil v letu 2013 dodan Tokio, verjetno pa bodo dodali nove maratone. Kandidata naj bi bila še Singapurski maraton in Chengdu maraton na Kitajskem. Zaradi visokih kriterijev lahko tekači na takih maratonih pričakujejo visok nivo organizacije in profesionalizma.

  • Tokio: Prva nedelja v marcu.
  • Boston: Tretji ponedeljek v aprilu.
  • London: Zadnja nedelja v aprilu.
  • Berlin: Zadnja nedelja v septembru.
  • Chicago: Nedelja pred Dnevom Kolumbusa (drugi ponedeljek v oktobru).
  • New York City: Prva nedelja v novembru.

Katera proga je najtežja?

Vsaka proga ima svoje pluse in minuse. Na splošno sta Boston in New York najbolj hribovita: Boston ima hrib Heartbreak Hill, New York pa mostove. Po težavnosti sledi London, saj je tam veliko gneče in 90-stopinjskih zavojev, nato Tokio, ki je lahko deževen, sledita pa Berlin in Chicago, ki imata ravno in hitro progo. Eden izmed Slovencev, ki je pretekel vseh šest maratonov, je Matjaž Vrhunc, ki je tek na elitnih maratonih opisal v intervjuju TUKAJ.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ