6 opozorilnih znakov za stresne frakture, ki bi jih ženske morale poznati

6 opozorilnih znakov za stresne frakture, ki bi jih ženske morale poznati
25.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Ti ključni dejavniki tveganja presenetljivo dobro napovedujejo poškodbe kosti pri ženskah.

Če ne boste jedli dovolj, da bi s tem podpirali vašo aktivnost, lahko sprožite vrsto zdravstvenih težav, vključno z oslabljenimi kostmi, zaradi česar boste dovzetni za stresne zlome. No, vsaj v teoriji to vedo vsi. A kaj težko je prepričati motivirane tekače, da obstajaneposredna vzročno-posledična povezava med zadostnim prehranjevanjem in uspehom njihovih nadaljnjih treningov in zdravja. Študija, objavljena v American Journal of Sports Medicine, je dobro opozorilo za to.

Študija, opravljena na Stanfordu, je namreč spremljala 323 športnic v 16 različnih športih, med njimi 47 tekačic med teki na prostem. Z uporabo vprašalnikov in preiskav kostne gostote so bile športnice ocenjene kot nizko, zmerno ali visoko tvegane glede na sestavine »triade atletinje«, ki je sestavljena iz »nizke razpoložljivosti energije (EA) z ali brez motenega prehranjevanja, menstrualne disfunkcije in nizko mineralno gostoto kosti.« Nato so znova preverili, pri katerih športnicah so se pojavile stresne poškodbe kosti, kontinuum, ki sega od začetnih »stresnih reakcij« do stresnih zlomov in v najslabših primerih popolnih zlomov.

Približno polovica tekačev (24 od 47) je imela nizko tveganje, trije izmed teh športnikov pa so v nadaljevanju razvili stresne poškodbe kosti - torej manj kot 13 odstotkov. Šestnajst tekačev je imelo zmerno tveganje, polovica pa jih je v povprečju enega leta razvila stresne poškodbe kosti, kar pomeni: približno štirikrat bolj verjetno je, da se bodo poškodovali kot skupina z nizkim tveganjem. Visoko tveganje za poškodbe je imelo le sedem športnikov, pet od njih je razvilo stresne poškodbe kosti, kar pomeni, da je bilo skoraj šestkrat bolj verjetno, da se bodo poškodovali kot skupina z nizkim tveganjem.

To so precej streznitvene številke. Če ste športnica v skupini z zmernim ali visokim tveganjem, so vaše možnosti, da se izognete poškodbi, zaradi katere boste zaključili sezono, slabše kot metanje kovancev. Spreminjanje vedenja pri prehranjevanju je lahko zapleteno, a vam morda te informacije lahko pomagajo marsikaj razjasniti.

Kateri so opozorilni znaki stresnih fraktur?

  • Tu je šest znakov (ki jih je mogoče nekoliko prilagoditi na podlagi razpoložljivih podatkov), da bi lahko vedeli, ali tvegate stresne poškodbe kosti, kot je navedeno v izjavi, objavljeni v British Journal of Sports Medicine leta 2014.
  • Nizka razpoložljivost energije ali izguba telesne teže kot posledica pretekle ali trenutne neurejene prehrane
  • Nizek indeks telesne mase (ITM)
  • Neredna menstruacija
  • Zapoznela prva menstruacija (15 let ali več)
  • Nizka mineralna gostota kosti
  • Prejšnje stresne poškodbe kosti (ali stresne reakcije)

Ta protokol o stratifikaciji tveganj je nastal na vrsti konferenc v letih 2012 in 2013 v upanju, da se razvijejo nekatere standardizirane smernice. Kot poudarja dr. med. Adam Tenforde, direktor tekaške medicine v Nacionalnem tekaškem centru Spaulding na univerzi Harvard in vodilni avtor študije, novi rezultati kažejo, da s to metodo izračunana tveganja »niso teoretična«.

Kaj to pomeni za vas?

To je bolj kočljiv del. Samo zato, ker ima nekdo večje tveganje, ne pomeni nujno, da jo je treba ustaviti pri treningu. Morda se, na primer, nekateri pretekli dejavniki tveganja, ki zvišujejo oceno tveganja, že obravnavajo klinično.

Tenforde za trenerje in zdravstveno osebje ponuja štiri nasvete:
1. Vsako osebo v kategorijah z zmernim ali visokim tveganjem je treba oceniti, ali je skupaj s kalcijem in vitaminom D, vnesel dovolj kalorij za podporo treningu.
2. Takšne športnike je trebaredno spremljati, da se zagotovi, da se še naprej obravnavajo ta področja - prehrana, menstruacija in zdravje kosti.
3. Športniki z večjim tveganjem bodo morda želeli razmisliti o spremembi treninga, tako da bodo na primer raznoliki treningi z manjšo obremenitvijo večji del njihove tedenske rutine. Pomemben je tudi dober spanec in okrevanje, pravi Tenforde.
4. Vsi stresni zlomi niso enaki. Večina stresnih zlomov pri športnikih z nizkim tveganjem je bila v nogi - morda posledica biomehanike in športne izbire (saj je bilo veliko športnikov z nizkim tveganjem v drugih športih, kot je košarka, kjer skakanje daje velike sile na nogo).

V kategorijah z večjim tveganjem pa je bilo veliko zlomov na mestih, kot so križnica, medenica in vrat stegnenice, kjer imajo kosti drugačno in mehkejšo notranjo strukturo. Ti zlomi so lahko manj neposredna posledica biomehanskih sil in bolj posledica oslabljene kosti.

Kot pravi Tenforde, je poškodba na enem od teh mest lahko opozorilni znak, da je športnik izpostavljen večjemu tveganju, zato bi to moralo sprožiti oceno zdravja kosti, vključno s skeniranjem kostne gostote.

Povzeto po: 6 stress fracture warning signs all women should know about, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ