6 pozitivnih učinkov vadbe z elastiko

6 pozitivnih učinkov vadbe z elastiko
01.06.2020 AVTOR: A. T., Foto: Aim'n/ Facebook

Elastike so vse bolj priljubljen pripomoček za vadbo. Preverite, zakaj.

Najboljši način, da ostanete motivirani za vadbo, je vključevanje različnih vaj v vaš vadbeni režim. Elastike so odličen način, da stvari popestrite in ohranjate svojo fitnes rutino zanimivo. Ne glede na to, ali ste izkušen dvigovalec uteži ali svojo pot do zdravja šele začenjate, elastike lahko vadbi dodajo novo dinamiko in resnično spodbudijo vaše mišice.

Primerne so za vse nivoje fizične pripravljenosti
Elastike so na voljo v različnih močeh, njihovo intenziteto pa lahko prilagodite kar sami, s tem, ko jih zategnete ali sprostite. 

Uporabite jih lahko za ogrevanje
Pomembno je, da se pred vsako vadbo ogrejete, če želite preprečiti poškodbe in bolečine v mišicah. Elastika je odličen pripomoček za ogrevanje, ki vam pomaga aktivirati specifične mišične skupine.

Odlične so za vadbo za moč
Še ena pozitivna stran elastik je tudi ta, da jih lahko uporabite pri treningu za moč, ko želite premikati meje pri uporu. Z njimi lahko krepite celo telo ali se osredotočite le na določena območja, kot so zadnjica ali noge.

So orodje za stabilizacijski trening
Stabilizacijski trening je temelj treninga vzdržljivosti in moči. Izboljša stabilnost trupa in sklepov, kar vpliva na držo in gibljivost ter s tem zmanjšuje tveganje za poškodbe. 

So podpora za sklepe
Ste si zaradi poškodbe privoščili oddih od športa in si zdaj želite začeti znova? Elastike so odlično orodje za rehabilitacijski trening, saj so prijazne do vaših sklepov. Med vajami ali ležanjem lahko izvajate številne vaje z uporom. Seveda pa se pred vadbo najprej posvetujte s svojim zdravnikom ali fizioterapevtom

Napake, ki se jim morate izogniti pri vajah z elastiko
Pri vadbi z elastikami morate biti pozorni na nekaj stvari, ki bodo preprečile, da bi se poškodovali:
Neskladna napetost: Ko delate z elastiko, vedno ohranjajte napetost. Samo tako namreč lahko zagotovite, da bo vadba učinkovita.
Nepravilna uporaba: elastike niso uteži. Če jih preveč povlečete, se lahko raztrgajo. Kako to preprečite? Ne raztegnite elastike prek ostrega roba ali je zapenjajte z namenom vadbe. In ne puščajte je na soncu, saj se material lahko izsuši in izgubi elastičnost.
Elastika je preozka: Če je elastika preozka ali napetost premočna, ne boste dobili potrebnega obsega gibanja za svoje vaje. Pomembno je, da izberete pravo jakost elastike, da bo vadba učinkovita. Če niste prepričani, kakšno moč potrebujete, se posvetujte s strokovnjakom

Povzeto po: 6 benefits of resistance band workouts (+6 common to avoid), ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ