6 razlogov za to, da v vadbo dodate mrtvi dvig

6 razlogov za to, da v vadbo dodate mrtvi dvig
07.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Si želite biti močnejši in teči še hitreje? Potem med svoje vaje dodajte vajo mrtvi dvig.

Mrtvi dvig je ena klasičnih, a zelo učinkovitih vaj, ki okrepi tako zadnjične in stegenske mišice, kot tudi mišice trupa, rok in ramen. Posledično pa vam pomaga tudi izboljšati telesno pripravljenost in tek.

Za več moči in boljšo hitrost
Mrtvi dvig bo poskrbel za to, da boste izboljšali svojo moč in hitrost teka. Zgib kolka (potiskanje zadnjice nazaj in nato potiskanje kolkov naprej) je namrel ključen za hitro premikanje, hitrejše korake, skoke in druge gibe.

Za bolj čvrsto srce in ožilje
Študija državne univerze Appalachian pravi, da ženske, ki izvajajo težak kardio trening s pomočjo uteži, izboljšajo krvni tlak znatno bolj, kot tiste, ki izvajalo le kardio vadbo. Razlog za to je, da dvigovanje uteži lahko deluje kot visoko intenziven intervalen trening, ki pripravi vaše arterije, da se lažje širijo.

Za močnejše kosti
Kosti lahko okrepite le tako, da vadite z utežmi. Mrtvi dvig vam omogoča, da obremenite hrbtenico in kolke s težo, ki je lahko tudi višja od teže vašega telesa. Po vsakem dvigu se v obremenjenih področjih skeleta celice, ki se imenujejo osteoblasti, napolnijo. Ko te točke kalcificirajo, kosti postanejo še trše.

Za bolj čvrst trup
Revija International Journal of Sports Physical Therapy je pred objavila novico, da mrtvi dvig zagotovo premaga plank, ko je govora o krepitvi globokih mišic v predelu trupa. Tako imenovan transverse abdominis namreč s pomočjo mrtvega dviga postane čvrst in močan.

Za lažjo izgubo telesne maščobe
S tem, ko z mrtvim dvigom krepite različne mišice telesa ter dvigujete srčni utrip, tudi kurite veliko količino kalorij. Slednje se porabljajo tudi po vadbi, pri t.i. procesu EPOC (excess post-exercisse oxygen consumption), pri katerem telo porablja energijo za regeneracijo telesa.

Za močnejše zadnjične mišice
Mrtvi dvig najbolj obremeni kolke, zato med njim zelo močno delajo zadnjične in stegenske mišice ki zato postanejo tudi vse bolj močne in čvrste.

Povzeto po: 6 Reasons Why You Should Add Deadlifts to Your Workout, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ