6 razlogov, zakaj bi morali uživati bananine olupke

6 razlogov, zakaj bi morali uživati bananine olupke
17.06.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Se sliši noro, da bi sploh lahko pojedli bananin olupek, kajne? A ko boste izvedeli, kako zdrav je, bo ta zagotovo končal v vašem naslednjem smutiju ...

Ščitijo oči
Bananini olupki vsebujejo veliko vitamina A in luteina, ki sta ključna za to, da so naše oči zdrave in zaščitene pred katarakti in degeneracijo makule.

Izboljšujejo razpoloženje
Bananini olupki vsebujejo triptofan in so bogati s serotoninom, ki dokazano izboljšuje razpoloženje.

Ugodno delujejo na srce
Zanimivo je, da bananini olupki vsebujejo tudi veliko kalija, ki v sodelovanju z natrijem uravnava nivo tekočine in elektrolitov v telesu. Prav tako pa tudi uravnava srčni utrip in ščiti pred boleznimi srca.

Vsebujejo veliko antioksidantov
Še ena dobra stran bananinih olupkov je tudi ta, da imajo visoko koncentracijo fitokemikalij, kot so polifenoli in kartenodi, ki jih poznamo tudi pod skupnim imenom antioksidanti. Ti pa so odlično orožje v boju proti raku.

Lahko vam pomagajo pri hujšanju
Ker so bananini olupki tudi nasičeni z netopnimi vlakninami, se boste po obroku počutili bolj site, kar je dobro, saj boste potem tudi jedli manj. Tako pa lahko kaj hitro tudi izgubite kakšen odvečen kilogramček.

Kako jih uporabite?
Verjamemo, da si težko predstavljate, da bi banin olupek pojedli kar tako. Ni vam ga treba. Lahko ga dodate smutiju, iz njega naredite čaj, chutney, jih dodate curryju in še bi lahko naštevali. Več idej in receptov za uporabo bananinih olupkov najdete tukaj. Pa dober tek!

Povzeto po: 6 Reasons You Should Put the Whole Banana –Peel and All —in Your Smoothie, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ