8 živil, ki vsebujejo veliko vitamina B12

8 živil, ki vsebujejo veliko vitamina B12
22.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Vaše celice potrebujejo vitamin B12, da lahko normalno delujejo, zato morate poskrbeti, da ga v telo vnesete dovolj. A v kateri hrani ga najdete?

Vitamin B12 je hranilo, ki je zelo pomembno za tvorbo rdečih krvnih celic, celični metabolizem, tvorbo DNA in zdravje živčevja. V primeru, da ga telesu primanjkuje, se to kaže v obliki utrujenosti, anemije, spremembe razpoloženja, poškodbe živcev in težav s črevesjem. Posebej pozorni na to, da ga zaužijejo dovolj morajo biti vegani in vegetarijanci, saj ga v hrani, ki jo uživajo ni ali pa zelo malo, zato je vitamin B12 smiselno uživati v obliki dodatkov.

Losos
Že okrog 100 gramov lososa lahko zagotovi dnevno vrednost vitamina B12, zato je smiselno, da ga imate na svojem jedilniku vsaj enkrat, če ne celo večkrat tedensko. Uživate ga lahko v solati, v kombinaciji z zelenjavo in drugimi živili ali na kruhu v kombinaciji z avokadom.

Jedilni kvas
Živila živalskega izvora so najboljši vir vitamina B12, a tisti, ki jih ne uživajo morajo najti druge alternative. Ena teh je jedilni kvas, ki ga lahko uživate v kombinaciji z drugo hrano, na primer tako da ga posujete po pokovki ali zelenjavi.

Školjke
V enem obroku školj boste zlahka zaužili dnevno priporočeno količino vitamina B12. Za boljši okus pa jih, ko jih kuhate, začinite s česnom, belim vinom in svežimi začimbami ter jih kombinirajte s testeninami.

Goveja jetra
Drobovino imajo nekateri manj, drugi bolj radi, a je zelo hranilna. Goveja jetra, na primer, imajo zelo visoko vsebnost vitamina B12. Sicer pa so odlična v kombinaciji s čebulo, ki jih doda poseben okus. Prav tako pa je odlična domača jetrna pašteta na toplem kruhu. Mmm!

Mleko
Tudi kravje mleko je eno od živil, ki se lahko pohvalijo z visoko vsebnostjo vitamina B12. Pijete pa ga lahko samostojno ali pa si ga dodate v kavo.

Postrv
Ribe imajo malo kalorij, so pa bogate z beljakovinami, okoli 100g njihovega mesa pa bo dovolj, da boste zaužili priporočeno dnevno vrednost vitamina B12. Postrv, ki je sladkovorna riba, sicer lahko uživate popečeno na žaru in v kombinaciji z veliko zelenjave.

Tuna
Konzerva tune je poceni, ima malo kalorij, a veliko vitamina B12. Tuno sicer lahko uživate v solati ali samostojno ter tudi v kombinaciji z drugimi živili.

Morski rakci
Če imate radi morsko hrano, vas bo zagotovo razveselilo dejstvo, da so tudi rakci polni viramina B12. Pripravite si jih lahko v solati, v testeninah, rižotah ali kot prigrizek.

Povzeto po: These Are the Top 10 Foods That Are High in Vitamin B12, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ