Ali imate med tekom suha usta? To vam lahko pomaga!

Ali imate med tekom suha usta? To vam lahko pomaga!
11.01.2021 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Suha usta med tekom so lahko velika nadloga, ki pa jo je, na srečo, mogoče odpraviti.

Kaj so suha usta?
Če se vam kdaj zdi, da so vaša usta suha ali lepljiva ali imate žilavo in gosto slino, vas morda mučijo suha usta. Težava je poznana tudi pod imenom kserostomija, stanje, ki povzroči zmanjšanje tvorbe sline v ustih in ustvarja nekaj neprijetnih simptomov, pojasnjuje Scott Young.

Slina je dobra stvar, ki je nujna za ohranjanje vlažnosti ust in preprečevanje simptomov, kot so slab zadah in celo razpadanje zob, saj izpira bakterije iz ust. »Suha usta lahko otežijo govor, požiranje in žvečenje. Lahko povzroči, da imajo vaša živila drugačen okus in da celo vaš glas zveni hripav ali hrapav,« pravi Young. »Dolgotrajno suha usta pa lahko privedejo tudi do nastajanja utorov ali grebenov v jeziku.«

Kaj povzroča suha usta?
Suha usta so lahko pogosta med tekači, a na srečo je to običajno začasno, situacijsko vprašanje, pojasnjuje Michaela Tozzi, doktor dentalne medicine. Vzrok za to bi lahko bil način dihanja med tekom, pa tudi stopnja hidracije.

Tudi način dihanja podnevi in ponoči - ali če smrčite - lahko povzroči suha usta. »Ali se zjutraj zbudiš z jutranjim zadahom? Suha usta so znana po tem, da povzročajo slab zadah,« pravi Young. »Spanje z odprtimi usti in smrčanje povzroči, da se slina v ustih posuši, kar vodi do jutranjega zadaha.«

Vendar pa obstajajo tudi drugi možni vzroki za suha usta poleg načina dihanja. Zdravila na recept in zdravila brez recepta - kot so antidepresivi, zdravila proti tesnobi, antihistaminiki, zdravila za krvni tlak in srce ter nekatera zdravila proti bolečinam - lahko zmanjšajo hidracijo in vlago v ustih, pravi Scott. K težavi lahko prispeva tudi kajenje ali uporaba tobačnih izdelkov.

Po Scottovih besedah obstaja tudi več zdravstvenih stanj, za katere je znano, da povzročajo suha usta, kot so Alzheimerjeva bolezen, diabetes, kapi in številne avtoimunske bolezni. »Kemoterapija in radioterapija za zdravljenje raka lahko prav tako povzročijo suha usta s spreminjanjem količine in sestave sline. Te spremembe se bodo lahko po koncu zdravljenja raka umirile, «dodaja.

Kako lahko preprečite suha usta?
Pri večini tekačev lahko suha usta preprečimo z nadzorovanim dihanjem skozi nos med tekom in ohranjanjem hidracije skozi ves dan, pravi Young.

Pred treningi, med njimi in po njih uživajte veliko tekočine, da ponovno vzpostavite pretok sline in zmanjšate razrast bakterij. »Izogibajte se sladkim bombončkom, saj bo to povečalo tveganje za gnilobo. Razpršila za usta delujejo, toda gel za usta deluje dlje, zato so geli boljši za tiste daljše teke, «dodaja Tozzi.

Kaj storiti pri kronično suhih ustih
Obstajajo zdravila na recept, ki jih lahko jemljete za preprečevanje suhih ust, delujejo tako, da spodbujajo nastajanje sline v ustih, pravi Young. Če sumite, da so usta kronično suha, se o najboljšem načinu zdravljenja pogovorite s svojim zdravnikom.

Povzeto po: Do You Get Dry Mouth When Running? Here’s Why—and What Can Help, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ