Ali kofein izboljša atletski nastop?

Ali kofein izboljša atletski nastop?
14.05.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lavazza/ Facebook

Kava za dobro jutro in boljši tek?

Kofein je tisto, zaradi česar kava deluje poživljujoče, saj stimulira živčni sistem: povečuje proizvodnjo noradrenalina v možganih in ima tako spodbujevalni učinek ter povečuje učinkovitosti. To je običajno tisto, kar potrebujete po kratkem nočnem spancu ali pri premagovanju popoldanske utrujenost. Kava sicer doseže svoj največji učinek približno 30 minut po zaužitju.

Kava na telo vpliva na različne načine

  • Kava vsebuje veliko antioksidantov in tako krepi vaš imunski sistem.
  • Vaša telesna temperatura se po pitju kave za kratek čas poveča, saj kofein spodbuja termogenezo, kar poviša metabolizem, tako da porabite več kalorij.
  • Kava začasno dvigne vaš krvni tlak, kar je slabo za ljudi, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka, saj kofein pospeši bitje srce in širi krvne žile. Včasih, ko je kava premočna, se ljudje počutijo, kot da jim sce trepeta. A če je vaš krvni tlak normalen, lahko pijača pozitivno vpliva na vaše srce.
  • Kofein širi bronhiole pljuč, kar pomeni, da sprosti mišice bronhialnih cevi in tako olajša dihanje.
  • Ali morate pogosto po skodelici kave na stranišče? To je zato, ker kofein začasno spodbuja delovanje ledvic. Povečano filtriranje pa pomeni, da vaše ledvice proizvajajo več urina.
  • Kofein, kisline, tanini in grenčice v kavi spodbujajo peristaltiko (valovom podobno krčenje črevesnih mišic, ki povzročajo gibanje črevesja). Če kavo zaužijemo na prazen želodec, se tako lahko počasi črevesje spet premakne.
  • Kofein naj bi imel tudi protibolečinski učinek. V nekaterih zdravilih se uporablja kot pomožni analgetik (na primer proti glavobolu).

Ali kava izboljša vzdržljivost?

Črna kava je priljubljeno naravno poživilo med športnimi navdušenci. Študija, objavljena v International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, je raziskala učinek uživanja kave pred treningom vzdržljivosti (tek in kolesarjenje). V petih od devetih študij so športniki lahko izboljšali vzdržljivost in zmogljivost. Poleg tega naj bi kofein zmanjšal zaznani napor in olajšal dihanje, tako da lahko tečete hitreje. Črna kava lahko zato poveča zmogljivost pred vadbo. Vendar pa ni jasnih dokazov, da kofein pozitivno vpliva na mišično moč.

Kava pred vadbo – količina je pomembna!
Koliko skodelic kave torej popijte, pred tekom ali telovadbo? Espresso ali skodelica črne kave pred vadbo je že veliko za izboljšanje zmogljivosti. Skupno ne bi smeli spiti več kot tri espresse dnevno, saj velike količine kofeina lahko negativno vplivajo na telo.
Prav tako pa morate videti, ali je kava primerna za vas: ljudje, ki imajo težave s želodcem, morajo namreč pogosto biti previdni pri uživanju kave.

Povzeto po: Does coffee enhance athletic performance?, ki je dostopen tukaj

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ