Ali lahko bakterije v črevesju izboljšajo vaš tek?

Ali lahko bakterije v črevesju izboljšajo vaš tek?
04.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Army Medicine/ Wikipedia

Raziskave pravijo, da se skrivnost do boljših tekaških rezultatov, skriva v črevesju.

Nešteto raziskav je že bilo izvedenih na temo teka in tega, kaj vpliva na to, da lahko tečete še bolje. Ena novejših raziskav, objavljenih v reviji Nature Medicine, pravi, da naj bi ključno vlogo pri boljši zmogljivosti pri vadbi imele bakterije v črevesju.

Povezava med zmogljivostjo in črevesnim mikrobiomom je bila identificirana s strani raziskovalcev univerze Harvard. Ti so preučili skupino 15 tekačev, ki so sodelovali na Bostonskem maratonu leta 2015. Dnevno so vsem jemali vzorce blata, in sicer teden pred in teden po tekmi. Te vzorce so nato primerjali z vzorci kontrolne skupine, analiza pa je pokazala povečano prisotnost t.i. veilonele pri tekačih v obdobju po zaključku maratona. Rezultate so nato replicirali skozi pred in po vadbeno analizo blata vzorcev 87 maratoncev in veslačev na olimpijskih igrah.
Poleg tega so raziskovalci uspeli izolirati tip atipične veilonele pri tekalih, ki so zaključili Bostonski maraton. Skupina miši, ki je bila s tem tipom bakterije okužena, je bila zmožna teči na tekaški stezi kar 13% dlje kot kontrolna skupina. Kot pravijo nadaljne raziskave, naj bi bakterija bila zmožna razgraditi laktično kislino, saj veilonela uporablja laktat kot edini vir ogljika.

Seveda ima omenjena študija tudi omejitve - kontrolne skupine za 87 veslačev in ultramarataoncev namreč ni bilo; prav tako pa je skupina 15 tekačev, ki so se udeležili Bostonskega maratona, majhen vzorec. Vseeno pa kaže na potencial, da lahko probiotični nadomesti izboljšajo stanje črevesja, kar lahko v zameno, vodi k boljšemu teku.

Povzeto po: Can your gut bacteria improve your running?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ