Ali lahko shujšamo zgolj s tekom?

Ali lahko shujšamo zgolj s tekom?
18.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.runnerclick.com
Nedvomno ima zdravo tekanje koristne učinke za zdravje, saj je človeško telo narejeno za lokomocijo, ki je danes v sedeče naravnanem življenju nedvomno primanjkuje.
- Boštjan Jakše, prof. ŠV

Med vsemi državami članicami EU je Slovenija kar na sedmem mestu glede na odstotek ljudi, ki se spopadajo s problemom prekomerne telesne teže. Navadno ljudje, ko želijo shujšati, pričnejo s standardnimi omejitvami v prehrani, kot je na primer ”Zaužij manj ogljikovih hidratov in več beljakovin.” ali ”Zmanjšaj dnevni vnos kalorij.” ter ”Povečaj fizično aktivnost.”. Vse tri trditve načelno pripomorejo k izgubljanju odvečnih kilogramov, vendar se moramo, ko se lotim hujšanja, vprašati, kako bomo shujšali tako, da bo naše telo medtem ostalo zdravo in da ne bo izpostavljeno večjim pretresom. Vse, kar za hujšanje dejansko potrebujemo, je volja za preoblikovanje navad in 15 do 20 minut časa na dan zase ter seveda nekaj kredibilnega znanja, ki je v funkciji zdravja.

Zakaj tek, kar se tiče hujšanja, morda ni idealna izbira?

Ljudje že od nekdaj radi tečemo. Teka pa se pogosto lotimo tudi, ko želimo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Nedvomno je tek v zdravi meri dober za naše telo in duha. Pravzaprav je za telo pozitivna vsaka fizična aktivnost, sploh dan danes, ko večji del dneva prežimo za računalnikom ali drugem sedežem delu.

Vendar vse raziskave kažejo na to, da tek sam po sebi pravzaprav nima neposrednega vpliva na izgubo ali pridobivanje kilogramov.

Problematika teka, kot mehanizma za hujšanje, je naslednja. Večina ljudi skupaj s tekom prične tudi z omejevanjem vnosa hrane v telo in tako v prvih dneh seveda shujšajo. Najpogosteje gre za nezdravo omejevanje hrane, kar neizogibno vodi tudi v nezdravo hujšanje, ki pa lahko vzbuja lažno upanje, saj nekateri v 10 dneh shujšajo tudi do 5kg. Hujšanje se v prvih dneh najpogosteje dogaja na račun še tistih nekaj mišic, ki jih v telesu premoremo ter vode, ki jo izločimo iz telesa. Po začetni motivaciji, ki pri posamezniku navadno vztraja okrog 10 dni, pa se izgubljanje kilogramov navadno ustavi. Vse to se ponavadi zgodi zaradi prestrogega režima prehranjevanja, ki smo si ga zastavili. Kilograme zato v večini primerov pridobimo nazaj – nemalokrat se zgodi, da pridobimo še kakšen kilogram več, kot smo jih imeli pred hujšanjem.

Poleg tega se po določenem času naše telo na neko obremenitev navadi in prične med samo obremenitvijo porabljati manj kalorij. Prekomerna vzdržljivostna vadba (kamor vsekakor sodi tudi tek na daljše razdalje) pa poleg ekonomizacije zniža še raven hormonov, ki omogočajo povečanje mišične mase. In parv ta ima večjo kalorično porabo.

Tek je dober za telo in ga lahko vključimo v svoj vsakdan

Vidimo lahko torej, da je lahko tek krasna dopolnilna dejavnost, vendar moramo z namenom hujšanja predvsem PAMETNO načrtovati tudi prehrano, saj bo uspeh zagotovljen le tako. Omeniti pa je potrebno tudi, da ljudje, ki tečejo, spijo manj, njihov spanec pa je bolj globok in kvalitetnejši, kar vodi v večjo spočitost ljudi.

Nasveti, da bo hujšanje tudi s tekom učinkovito

  • Vedno moramo začeti postopoma. Najbolje je, da se najprej odločimo za hitro hojo, ki jo nato stopnjujemo v tek. Aktivnost naj sprva traja 20 minut dnevno, nato pa aktivnost tedensko povečujmo za 10 minut, dokler ne dosežemo 60 minut in iz hoje počasi preidimo v tek.
  • Potrebne bodo spremembe v prehrani. Zato poleg sistematično in dolgoročno načrtovane vadbe vedno potrebujemo tudi načrt prehrane. Na začetku bo zadostovalo že, če iz prehrane izločimo enostavne sladkorje. 
  • Kot smo že omenili, se človeško telo na določeno obremneitev sčasoma navadi. Zato bo po nekaj časa potrebovalo nov "izziv". Razmislimo lahko o intervalni vadbi ali teku v hrib. 
  • Nekaj nizkointenzivnih tekov velja opraviti že pred zajtrkom.
  • Bodimo vztrajni!
Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ