Ali marihuana res pomaga do boljših rezultatov?

Ali marihuana res pomaga do boljših rezultatov?
26.06.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Morda se vam zdi, da marihuana in tek ne gresta skupaj, a izkušnje atletov in novejše raziskave pravijo drugače ...

Marihuana je med atleti vse bolj priljubljena, in sicer kot sredstvo za premagovanje utrujenosti, dolgčasa ali tesnobe pred dolgimi teki; ter tudi kot sredstvo za lajšanje bolečin in tudi kot protivnetno zdravilo v času okrevanja. O svojih izkušnjah z njo vse pogosteje javno govorijo tudi atleti sami, med njimi je tudi Avery Collins (25), ultramaratonec in uporabnik marihuane, ki je v zadnjih treh letih pretekel kar 30 ultramaratonov. Po njegovih izkušnjah je uživanje kanabisa v obliki prigrizkov pred in med tekom odličen način za izboljšanje zmogljivosti, omogočilo pa mu je tudi večjo prisotnost v trenutku in lažje sprejemanje dogajanje okoli sebe. Seveda Collins marihuane ne uporablja na tekmah in tudi ne želji ljudi prepričati, da je za njegove dosežke kriva zgolj in le 'trava ', ampak so za to krivi predvsem kvalitetni treningi.
Sicer pa Collins ni edini tekači, ki je priznal uporabo marihuane, temveč so svetu svojo izkušnjo z njo zaupali tudi triatlet Clifford Drusinsky in ultramaratonka Jenn Shelton. Slednja je v intervjuju za Wall Street Journal povedala, da po njenih izkušnjah marihuana zagotovo izboljšuje zmogljivost. Za kar strokovnjaki pravijo, da sploh ni nemogoče, saj če endokanabinoidni sistem v možganih regulira utrujenost, bi lahko umetna stimulacija tega sistema z marihuano še bolj zmanjšala fizično in mentalno izčrpanost. Po čemer bi lahko sklepali, da je marihuana res nekakšno sredstvo za izboljšanje zmogljivosti.

Tekači na dolge proge sicer poročajo, da je po dolgem teku njihovo počutje izjemno dobro, če že ne evforično. Kot pravijo strokovnjaki je to posledica opioidnih peptidov, kot so endorfini. A molekule teh so prevelike, da bi lahko prišle do možganov, zato to evforično počutje pri teku na dolge proge najverjetneje povzroča endokanabinoidni sistem v možganih. Torej pri uživanju marihuane pride do tega, da kanabinoidni receptorji v možganih prejmejo THC od marihuane kar privede do psihoaktivnega učinka.

Vsekakor pa strokovnjaki opozarjajo, da naj se marihuane ne preizkuša na lastno pest. Četudi kanabis nekaterim posameznikom lahko pomagal izboljšati zmogljivost, bi drugim lahko tudi škodoval, sploh tistim, ki naporov niso vajeni. Kanabis namreč zvišuje srčni tlak, kar lahko privede do omotičnosti in povišanega krvnega tlaka.

Sicer pa je uporaba marihuane v svetu profesionalnega športa prepovedana, nahaja se tudi na listi Svetovne antidopinške agencije (WADA). Na testiranjih ob večjih športnih dogodkih se športnike praviloma vedno testira tudi na prisotnost marihuane v telesu. Od leta 2013 je WADA sicer svoja pravila nekoliko omilila. Tako v primeru zaznave marihuane pri naključnem testiranju, ki je izvedeno izven uradnih tekmovanj, posameznik, pri katerem se ugotovi manjša prisotnost te snovi v telesu, ni diskvalificiran.

Povzeto/ prirejeno po: Runner 's High: the athletes who use marihuana to improve training, ki si ga v celoti lahko preberete tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ