Ali masažne pištole res lahko zmanjšajo bolečine v mišicah?

Ali masažne pištole res lahko zmanjšajo bolečine v mišicah?
25.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: massageguns.com/ Facebook

Masažna pištola v svetu vzbuja vse več zanimanja, saj naj bi pomagala pri zmanjšaju bolečin v mišicah. Pa je to res?

V zadnjih letih so masažne pištole vse bolj priljubljene, tako med zdravniki kot tudi med trenerji, profesionalnimi atleti in navdušenci nad fitnesom. Gre za orodje, ki je že na pogled močno in učinkovito, naj pa bi vam tudi pomagalo do boljšega počutja s tem, da pospeši pretok krvi, razbije napetost, zmanjša bolečine in izboljša nivo gibanja. Vse našteto vodi k boljšemu ogrevanju mišic pred vadbo in tudi boljši regeneraciji po njej.

Masažne pištole delujejo tako, da pošiljajo vibrajoče signale skozi mišice. Glede na študijo, objavljeno Journal of Clinical & Diagnostic Research, sta tako vibracijska terapija kot tradicionalna masaža učinkoviti za zmanjševanje zapoznelega nastanka bolečin v mišicah. Poleg premagovanja bolečin, pa vibracijska terapija pomaga tudi pri zmanjšanju laktične kisline, ki se v telesu pojavi po vadbi.

Zakaj masažna pištola
Masažne pištole se običajno uporablja za lajšanje zategnjenih mišic in za začasno povečanje pretoka krvi. Najbolj učinkovite so pred vadbo, saj povečajo pretok krvi v lokalno mišično tkivo. To deluje na dva načina, in sicer tako, da pripravi telo na vadbo ter obenem potencialno zmanjša tveganje za nategnjene mišice. Prav tako pa so masažne pištole učinkovite ob uporabi po vadbi. Pritisk na mišice pomaga iz njih odstraniti laktične usedline in zmanjša bolečine v njih.

Kako uporabljati masažno pištolo?
Masažne pištole običajno uporabljajo fizioterapevti ali kiropraktiki, lahko pa jo uporabljate tudi sami. A preden začnete, upoštevajte naslednja navodila:
Začnite počasi: Masažne pištole so resnično močne, zato bodite previdni, še posebej, če vas že bolijo mišice. Predlagamo vam, da napravo nastavite na najnižjo nastavitev in to sčasoma in postopoma povečujete
Izognite se kostem: Če se vam slučajno zgodi, da med masiranjem zadenete kost, se verjetno ne boste poškodovali, a prijetno vam zagotovo ne bo. Zato napravo uporabljate previdno in za začetek na področju večjih mišičnih skupin. Pri tem pa si pomagajte z drugo roko, da preprečite stik s kostmi.
Naj se premika: Pazite, da ne boste pritiskali premočno ali da se ne boste na eni točki zadržaki predolgo. Tako namreč lahko hitro naredite več slabega kot dobrega. Zato naj se pištola ves čas premika, saj bo tako tudi učinek večji.
Več ni vedno bolje: 90 minutna masaža z rokami še kako prija, s pištolo pa vam ne bo potrebno toliko časa masirati, da bi dosegli učinek. Dovolj bo že nekaj minut na posameznem področju, da se boste počutili bolje ter da bi se izognili neprijetnemu občutku ali celo poškodbam.

Kaj morate vedeti preden jo poskusite
masažnimi pištolami boste morali biti previdni, sploh v bližini večjih arterij, živcev in notranjih organov. Prav tako bodite pozorni na to, kako se nanjo odziva vaše telo in če se počutite kakorkoli neprijetno z uporabo prenehajte.
Sicer pa masažne pištole niso rešitev za vse fizične težave, temveč le en del holističnega načina zdravljenja. Zato je bolje, da se, v primeru poškodb, prvo posvetujete s strokovnjakom.

Povzeto po:
Can Massage Guns Really Decrease Muscle Pain?, ki je dostopen tukaj.


Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ