Ali naj jem pred ali po treningu?

Ali naj jem pred ali po treningu?
19.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: Quaker/ Facebook

Vaše telo običajno potrebuje nekaj za začetek vadbe ter za napolnitev praznih zalog po treningu. Preverite, kaj potrebujete pri posamezni vrsti vadbe.

Skoraj vsak tekač si beli glavo s tem kaj jesti pred in po treningu. No, vsaj dokler ne ugotovi, kaj mu najbolj ustreza. In ker ljudje različno prenašamo hrano pred aktivnostjo, tukaj ni enotne rešitve. Nekateri tekači prisegajo, da pred kratkimi ali lažjimi teki ne bodo jedli ničesar, drugi pa morajo nekaj malega prigrizniti, da trening sploh lahko opravijo. Kljub temu pa morate pri pripravi prigrizka ali obroka upoštevati nekaj splošnih smernic.

Če je vadba zmerna (torej ni intervalni dan) in traja manj kot 60 minut, ni nujno, da jeste; vaše telo namreč ima dovolj shranjenega glikogena za tak tek. Če veste, da vaše telo potrebuje gorivo, pa imate na voljo več različnih prigrizkov, odvisno od tega, kaj paše vašemu želodcu. Hitri in neobremenjujoči prigrizek je npr. banana, kos kruha z marmelado ali arašidovim maslov, ali energijska ploščica. Če je vadba daljša ali intenzivnejša, pa vsekakor morate nekaj pojesti pred treningom. In če vadba traja dlje od 60 minut je prigrizek nujen tudi med aktivnostjo, da vam ne zmanjka energije.

Po treningu morate vedno nekaj pojesti, da napolnili svoje zaloge in pospešite proces okrevanja. Bistveno je, da nekaj zaužijete v 30 minutah do ene ure po zaključku vadbe. Cilj je razmerje ogljikovih hidratov in beljakovin 3: 1. Preizkusite lahko možnosti, kot so beljakovinski napitek s sadjem, žemlja z dodatkom beljakovin (na primer jajčno ali arašidovo maslo) ali žitarice in mleko.

Povzeto po: Should I Eat Before or After a Workout? Here’s How to Fuel Every Distance, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ