Ali so mišice težje od maščobe?

Ali so mišice težje od maščobe?
08.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

To so razlogi, zakaj ne bi smeli biti obsedeni s številkami na tehtnici.

Mišice so gostejše od maščobe
Redna vadba gradi mišično maso. Pa so mišice težje od maščobe? No, kilogram jekilogram. A mišično tkivo je gostejše od maščobnega tkiva, kar pomeni, da zavzame manj prostora pri isti teži. Zato poskusite gledati iz širšega kota. Kako se počutite? Ste počasni ali hitri? To bi morala biti prva indikacija, ko se odločate o tem, ali morate prilagoditi dieto ali aktivnost. Obenem morate vedeti, da morajo tekači imeti večje zaloge glikogena v mišicah, da imajo dovolj goriva za dolge teke. Te zaloge so v osnovi ogljikovi hidrati, ki so shranjeni kot vir energije v mišicah, kar lahko pomeni nekaj več kilogramov. Razlog za to je dodatna tekočina, ki je potrebna za razgradnjo in hrambo teh ogljikovih hidratov. Dobra stran tega je, da lahko hrano, ki jo zaužiteje, na primer tisto med prazniki, kot gorivo za naslednji dolgi tek. Ko boste imeli nekaj več časa tega izkoristite za nekaj dodatnih kilometrov, počepov ali sklec. Ne glede na težo, ki jo bo pokazala tehtnica, je pomembneje, da se boste počutili bolje.

Sol povzroči zadrževanje vode
Sladkarije običajno ne vsebujejo le sladkorja, temveč tudi konkretno dozo soli. Sol pa se absorbira v celice in privede s seboj odvečno tekočino, ki še dodatno prispeva k povečani številki na tehtnici. Na srečo pa se je odvečne tekočine v telesu lažje znebiti kot maščobe. Če ste pretiravali s soljo, priporočamo uživanje banan, špinače in rdeče pese. Raziskave kažejo, da hrana, bogata s kalijem pomaga izničiti učinek natrija, in sicer tako da sprosti krvne žile in sprosti zadržano tekočino. Zatem pa seveda poskrbite tudi za zdrave, doma pripravljene obroke, zadostno uživanje tekočine in redno vadbo.

Pomanjkanje spanca lahko vpliva na številko na tehtnici
Druženja, zabave in vse drugo, kar vam krade spanec, ima lahko neposreden učinek na telesno težo in tudi regeneracijo telesa. Raziskave kažejo, da lahko pomanjkanje spanja poveča nivo grelina in leptina, ki stimulirata apetit. Zato posrkbite, da bo spanec prioriteta.

Povzeto po: 
Does muscle weigh more than fat?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ