Aplikacija Osebni trener

Aplikacija Osebni trener
13.12.2014 AVTOR: Matej Zalar
Jeseni je priznani osebni trener Marko Mrak v sodelovanju z računalniškimi strokovnjaki izdelal aplikacijo za načrtovanje tekaških treningov.

Na voljo je cela kopica tekaških aplikacij, Osebni trener Marka Mraka pa se od večine loči po računalniško individualiziranem pristopu do načrtovanja, ki upošteva še vse kaj več kot zgolj telesno težo in starost. Seveda računalniška aplikacija ne more nadomestiti izkušenega trenerja iz mesa, kosti in možganov, je pa dobro vedeti, da jo je ustvaril strokovnjak, ki do vrhunskih uspehov na največjih tekmovanjih pomaga tudi vrhunskim športnikom. Seveda smo aplikacijo že preizkusili in navdušila nas je preprosta uporaba. Ko določimo cilj, namreč do načrtov štiritedenskih ciklusov treninga pridemo z le nekaj vpisanimi številkami in kliki. In kar je najpomembneje: načrti treningov so zapisani zelo nazorno, predvsem pa smiselno.

Kako deluje?
Po registraciji na spletni strani www.osebnitrener.com za začetek vpišemo osebne podatke, ki se ne spreminjajo: ime in priimek, datum rojstva, višino in spol. Sledi sestava načrta in seveda lahko odpremo več treningov hkrati ter na ta način načrtujemo več štiritedenskih ciklusov vnaprej. Za začetek izberemo vrsto treninga. Sledi vpis srčnega utripa v mirovanju in maksimalnega srčnega utripa (če ga ne poznate, je dodana formula za izračun). Nato določimo datum začetka treninga in vnesemo rezultat na testni razdalji, pri čemer jo izberemo sami, nazadnje pa še želeni obseg treninga mesečno v urah.

Sistem v le nekaj trenutkih generira štiritedenski cikel treningov, pri čemer sami že predhodno izberemo, ali bomo tekli trikrat ali štirikrat tedensko. Aplikacija izračuna območja srčnega utripa za lahkoten vzdržljivostni, dolg tempo tek, dolg intervalni trening in kratek intervalni trening, pa tudi predikcije časa za različne razdalje. Sledi podroben program po tedenskih mikrociklusih, za dva tedna vnaprej je dodana tudi vremenska napoved, ki se dnevno prilagaja, ter glede na kraj bivanja tudi čas sončnega vzhoda in zahoda. In kar je najpomembnejše: za vsak trening so navedeni trajanje, razdalja, srčni utrip in pričakovani tempo.

Razvoj se nadaljuje
Aplikaciji bodo v prihodnosti dodali še več različnih vadbenih programov, na primer za razvoj baze, tekmovalnih programov in programov za gorske tekače, načrtujejo pa tudi videoprikaze pravilne tehnike teka in različna testiranja. Ni skrivnost, da se Marko Mrak navdušuje tudi nad računalništvom, tako da želijo v prihodnosti razviti še aplikaciji za pametne mobilne naprave z operacijskima sistema Android in iOS. Ker se Marko zaveda, da je svet velik, pa cilja predvsem na globalni trg in v času zaključka redakcije se že pripravlja tudi aplikacija v angleškem jeziku.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ