Bi lahko družbeni mediji škodovali vašemu teku?

Bi lahko družbeni mediji škodovali vašemu teku?
27.09.2021 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane/ Facebook

Kot pravi nova študija igranje video iger ali uporaba aplikacij za družabne medije na pametnih telefonih lahko povzroča duševno utrujenost.

Čas, ki ga porabite za igranje Candy Crush ali brskanje po Twitterju, ne izčrpava le mesečnih mobilnih podatkov temveč vam krade tudi mentalno energijo. Tako pravi nova študija, objavljena v reviji Applied Neuropsychology: Adult. V njej je bilo 21 amaterskih boksarjev naključno razporejenih v tri eksperimentalna stanja: igrali so videoigre in gledali družbena omrežja, kontrolna skupina pa preprosto ni počela nič. Vse skupaj je trajalo 30 minut, zatem pa je sledil test odločanja. Tisti v prvih dveh skupinah (videoigre in družbena omrežja) so se na testu izkazali slabše kot tisti v kontrolni skupini.

V drugi študiji, objavljeni v reviji Journal of Sports Sciences, je bilo ugotovljeno, da enako velja za nogometaše, ki so pred tekmo gledali videoigre ali uporabljali družbena omrežja: njihovo odločanje je bilo zmanjšano.

Avtorji študije z razlago, zakaj je temu tako, menijo, da preživljanje časa na družbenih omrežjih rezultira v daljšem obdobju električnih impulzov na določenih področjih možganov, kar zmanjšuje stopnjo obdelave informacij. Rezultat pa je zmanjšana natančnost odločanja. »Ko so psihično utrujeni, športniki običajno kažejo daljši čas pritrditve na nasprotnike in krajši čas pritrditve na svoje soigralce,« so zapisali. »Duševno utrujeni športniki ne zmorejo ustrezno razlagati (športno dojemanje) ali predvidevati (čelna skorja) dejanj nasprotnika, kar vpliva na natančnost odločanja. Tako se zdi, da duševna utrujenost negativno vpliva na način, kako igralci izbirajo taktična dejanja med tekmami.«

Nogomet je seveda zapletena igra, ki vključuje odločitve v delcih sekunde glede optimalnega časa za podajo in vse druge poteze. Tudi druge študije so pokazale, da lahko na navidezno preproste naloge, kot sta tek ali kolesarjenje, vpliva duševna utrujenost. Ena študija je na primer pokazala, da se je 20-minutni kolesarski čas, ko so športniki že psihično utrujeni, močno zmanjšal izhodno moč.

Kaj lahko tekači vzamete iz tega? Poskusite imeti eno uro brez tehnologije pred ključnimi treningi ali tekmami - telo in možgani vam bodo hvaleži.

Povzeto po: Could social media be harming your running?, ki je dostopen tukaj.
.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ