Bo Kenija ostala brez nastopov na mednarodih tekmovanjih?

Bo Kenija ostala brez nastopov na mednarodih tekmovanjih?
10.04.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Svetovna antidopinška agencija je Kenijo uvrstila na črno listo zaradi neupoštevanja antidopinške politike. Če jim težav do maja ne uspe odpraviti, bi kenijski atleti lahko ostali brez nastopov na mednarodnih tekmovanjih.

Kenijo je svetovna antidopinška agencija (WADA) marca zaradi neupoštevanja antidopinške politike uvrstila na črno listo. Razlog za to je, da še vedno niso ustrezno uredili zakonov, s katerimi bi imeli nadzor nad dopingom v športu. Če jim tega področja ne uspe urediti do začetka maja, se bo Kenija morala soočiti s prepovedjo nastopanja na tekmovanjih.
Sicer so v državi nekatere postopke za sprejetje regulativ, vezanih na doping, že začeli, a sta po kenijskih zakonih za sprejetje teh potrebni še dve obravnavi in privolitev predsednika. Ker pa je parlament trenutno na enomesečnem dopustu, tudi sprejemanje zakonov stoji.

Kenijski atleti seveda niso navdušeni nad tem, da vlada še ni sprejela ustreznih ukrepov, s katerimi bi se v državi borili proti dopingu. Med številni znani atleti, ki so javno izrazili svoje ogorčenje, je tudi Sally Kipyego, ki meni, da ni pošteno, da bi tudi atleti, ki z dopingom nimajo nič, ne imeli priložnosti tekmovati na mednarodnih tekmovanjih in letošnjih olimpijskih igrah.

Svetovna antidopinška agencija bo o usodi Kenije odločala 12. maja v kanadskem Montrealu. Če bodo kenijci v tem času zadostili njenim željam, bodo lahko nastopali na mednarodnih tekmovanjih, tudi na Olimpijskih igrah v avgustu. Je pa predsednik Athletics Kenya, Jackson Tuwei, medijem zagotovil, da so v svetovni antidopinški agenciji zadovoljni z njihovim napredkom, ki naj bi se že približevali cilju. A WADA tega ne komentira in bo tako uradno izjavo podala šele po sestanku in odločitvi, ki bo padla meseca maja.

Vir: Povzeto po Kenyan athletics faith will be decided in may, ki je dostopen tukaj.

Značke: Atletika, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ