Bolj kot ste aktivni, manjše je tveganje za bolezni srca in ožilja

Bolj kot ste aktivni, manjše je tveganje za bolezni srca in ožilja
13.01.2021 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Že manjša doza aktivnosti se vam lahko zelo obrestuje.

Kot tekači že vemo, lahko visoka telesna aktivnost, vključno z dolgimi teki, izboljša našo kardio pripravljenost, obenem pa ima tudi številne koristi za zdravje. Nova raziskava, objavljena v PLOS Medicine, pa vas bo še dodatno spodbudila, da se boste odpravili na dnevni tek ali sprehod. Raziskovalci so namreč ugotovili, da bolj kot ste aktivni, manj tvegate bolezni srca in ožilja. Ta učinek je bil še posebej izrazit pri aktivnih ljudeh, kot so tekači.

Raziskovalci so zbrali podatke z merilnikov aktivnosti, ki jih je nosilo več kot 90.000 udeležencev, pri katerih so v obdobju sedmih dni spremljali telesno aktivnost. Ljudje so bili nato razdeljeni v štiri skupine od najmanj do najbolj aktivnih. Tisti, ki so bili najbolj aktivni (med najboljših 25 odstotkov), so v povprečju zmanjšali tveganje za bolezni srca in ožilja za 48 odstotkov na 57 odstotkov, je povedal Aiden Doherty, izredni profesor na Nuffieldovem oddelku za zdravje prebivalstva in Univerze v Oxfordu. 

Ta ocenjena korist je večja od tiste, ki so jo dosegle prejšnje študije z vprašalniki za merjenje telesne aktivnosti, in kaže, da je telesna aktivnost morda še bolj pomembna za zdravje, kot je bilo predvideno, je povedal Terrence Dwyer, profesor epidemiologije na univerzi Oxford. Čeprav natančen razlog za to povezavo ni znan, je del zaščitnega učinka verjetno posledica nižjih ravni debelosti, manjšega tveganja za sladkorno bolezen, boljšega krvnega lipidnega profila (zlasti pri trigliceridih) in nižjega krvnega tlaka. Nekateri učinki pa so lahko neposredno povezani z bolj fit srcem, ki se ob težavah ne poškoduje tako hitro, je dejal Dwyer.

Ker je bila raziskava opravljena s sledilci, ki jih običajno ne bi uporabljali med vadbo in tudi ne bi znali pravilno interpretirati podatkov, rezultatov pri vsakdanjih aktivnostih ni mogoče neposredno ponoviti. Rezultati pa kažejo, da je povečanje telesne aktivnosti od najnižjih ravni, kjer ljudje večino dneva sedijo, do majhne telesne aktivnosti precej koristno. »V drugi študiji, pri kateri sem sodeloval, smo uporabili števce korakov, ki dajejo enostavnejše podatke za tiste, ki o tem razmišljajo v smislu, kako daleč bi lahko hodili ali tekli. V tej študiji smo ugotovili, da se zdi, da se koristi začnejo, ko ljudje povečajo stopnje z 2 na 3000 korakov na dan, celo za 1000 korakov ali za manj kot kilometer,« je dejal Dwyer. 

Te ugotovitve poudarjajo nove smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o telesni dejavnosti, ki priporočajo tedensko vsaj 150 do 300 minut zmerne do živahne aerobne aktivnosti za odrasle. 

Raziskovalci niso prepričani, zakaj se več kardio vadbe povezuje z manjšim tveganjem za bolezni srca. Ena od razlag je, da lahko povečanje celotne proizvodnje energije s povečanjem telesne aktivnosti zagotavlja stalno izboljšanje dejavnikov tveganja (kot sta debelost ali visok krvni tlak). »Res pa to ne bi smelo biti presenetljivo, saj bi lahko pričakovali, da če boste storili nekaj, kar je "dobro "za vas, se bodo koristi povečale, ko boste naredili več,« je dejal Dwyer.

Čeprav na splošno podatki kažejo, da imate lahko več koristi od telesne dejavnosti, se pred drastičnimi spremembami svoje rutine raje posvetujte z zdravnikom.

Povzeto po: Research Finds No Limit to the Benefits of Exercise for Lowering Cardiovascular Disease Risk, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ