Bolj kot ste fit, tem hitreje vaše telo uporabi maščobe za energijo

Bolj kot ste fit, tem hitreje vaše telo uporabi maščobe za energijo
08.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Dolgi teki običajno izčrpajo zaloge glikogena, a uporaba maščob za gorivo lahko zmanjša ta učinek.

Tu je še en dokaz, da redna vadba naredi procese v telesu bolj učinkovite: vzdržljivostni športniki maščobe kurijo hitreje in ženske so v tem boljše kot moški, kažejo nedavne raziskave, ki temeljijo na dveh študijah.

Prva študija, objavljena v reviji International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine, je proučevala 73 žensk in moških, ki so pred sodelovanjem v študiji poročali o različnih stopnjah redne telesne aktivnosti. Ljudje v študiji so izvajali kolesarske preizkuse v razmiku med sedmimi in 28 dnevi, raziskovalci pa so testirali hitrost presnove (količina porabljenih kalorij, ko je vaše telo popolnoma v mirovanju) vsakega posameznika in največjo oksidacijo maščob (merilo, kako hitro razgradite maščobne kisline) pred vsakim kolesarskim preskusom. Tisti, ki so pred udeležbo na preizkusih redno telovadili - zlasti ženske - so med kolesarjenjem učinkoviteje kurili maščobe, so zaključili raziskovalci.

V drugem, sorodnem članku, objavljenem v reviji Eksperimentalna fiziologija, so isti raziskovalci nekoliko poglobili potencialne dejavnike, zakaj je temu tako. Udeleženci študije so vzeli biopsije maščob in mišic ter analizirali razlike v beljakovinah, ki bi lahko vplivale na njihovo sposobnost kurjenja maščob. Ugotovili so, da imajo nekatere beljakovine v mišicah glavno vlogo pri razdeljevanju shranjene maščobe v manjše maščobne kisline, ki jih druge beljakovine nato prenesejo v celice - ki se nato spremenijo v gorivo za energijo. Tisti, ki so redno telovadili, so imeli več teh beljakovin.

Nobeno od raziskav ni mogla natančno določiti, zakaj bi lahko ženske videle večji učinek kot moški, vendar je to morda povezano z dejstvom, da se ženske običajno bolj zanašajo na maščobo kot vir goriva, kar bi jim lahko prineslo presnovno prednost, pravi glavni avtor Oliver Chrzanowski-Smith, doktor, ki dela na Ministrstvu za zdravje in socialno oskrbo na otoku Man v Veliki Britaniji. Povedal je tudi, da imajo ženske morda povečano dovajanje maščobnih kislin v skeletne mišice na splošno, več estrogenskih receptorjev pa lahko igra vlogo pri oksidaciji maščob.

Tako pri ženskah kot pri moških je največja prednost to, da redne aktivnosti povečajo sposobnost telesa, da maščobo uporablja kot vir goriva; Chrzanowski-Smith je dejal, da je to tisto, kar gradi več beljakovin v skeletnih mišicah in ustvarja tisti učinek »maščobe kot goriva« v telesu. Redni trening je še posebej pomemben za vzdržljivostne športnike, je dodal, saj dolgi teki običajno izčrpajo tiste ključne zaloge glikogena, boljše izgorevanje maščob pa lahko ta učinek zmanjša.

Povzeto po: The Fitter You Are, the Faster Your Body Can Burn Fat for Energy, ki je dostopen tukaj.

www.runnersworld.com/news/a35970341/the-fitter-you-are-the-faster-you-burn-fat-study/

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ