Bolj vadite, težji ste? To so razlogi za to!

Bolj vadite, težji ste? To so razlogi za to!
01.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Se vam zdi, da je zaradi vadbe vaša telesa teža višja kot je bila?

Že nekaj časa pridno vadite in se ustrezno prehranjujete, opazili ste tudi, da ste po telesu že izgubili nekaj centimetrov. Potem pa stopite na tehtnico in vas skoraj kap – ne le, da niste izgubili niti kilograma, nekaj ste jih celo pridobili. A brez panike, povečana telesna teža ni nujno odraz realnega stanja, sploh, če vse delate kot je treba. Telesna teža se namreč lahko poveča tudi zaradi drugih dejavnikov ...

Zadrževanje vode v telesu po vadbi
Po vadbi se velikokrat zgodi, da se voda zadrži v telesu, zato se poveča tudi telesna teža. Voda namreč sestavlja 65-90 odstotkov telesne teže posameznika in variacija v vsebnosti vode v telesu se iz dneva v dan spreminja.

Povečana telesna teža po vadbi
Ste pri tehtanju po vadbi opazili, da je vaša teža poskočila? Tudi to je nekaj normalnega, a to ne pomeni, sta se zredili. Telo je namreč sestavljeno iz mišic, maščobe, kosti, možganov, krvi in številnih drugih elementov. Takoj po vadbi se masa vseh teh delov telesa spremeni tudi za 15%. Intenzivna vadba, na primer povzroči spremembo na tehtnici zaradi spremembe hidriranosti; vnetja v mišicah, ki ga povzroči regeneracija tkiv, tu pa sta tudi sprememba količine urina in nenazadnje volumna krvi. A to tudi pomeni, da se bodo številke na tehtnici čez nekaj ur ali dan kmalu spet spremenile in najverjetneje tudi pokazale kakšen kilogram manj.

Pridobitev teže z vadbo z utežmi
Mnogi še vedno zmotno mislijo, da so mišice težje kot maščoba, a to žal ni res. Res je le to, da je volumen mišic gostejši od maščobe in je zato tudi težji. Ko torej začenjate spreminjati videz telesa s pomočjo vadbe tako, da z vadbo povečujete mišično maso in zmanjšujete telesno maščobo, se teža na tehtnici lahko nekoliko poveča. Vseeno pa boste lahko videli, da se je odstotek telesne maščobe zmanjšal.

Pridobitev teže zaradi mišic v primerjavi s pridobitvijo teže zaradi maščobe
Naj bodo številke na tehtnici višje ali nižje, to vam prav nič ne pove o tem, koliko mišic imate in koliko maščobe. To pomeni, da če je vaš cilj izboljšati fizično pripravljenost, tehtnica pač ni najboljše orodje za merjene izboljšav. Zato, čeprav je številka na tehtnici en del spremljanja napredka, nikakor ne bi smela biti tudi edina, saj ne povedo prav veliko.

Povzeto po: Why Does My Workout Cause Weight Gain?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ