Brez muk v spanje

Brez muk v spanje
10.12.2022 AVTOR: Marko Roblek

Razlogi, da večina izmed nas ne spi optimalno, so lahko zelo različni. Nekateri so že po naravni “nočne ptice”, ki jim zgodnje vstajanje, ki ga terjajo njihove obveznosti, ruši naravni bioritem.

Ravno ko smo dobro osvojili in posvojili koncept diete Fast 800, ki smo jo ob knjigi z istim naslovom “žvečili” poleti in jeseni, že je prišla v knjigarnah na knjižne police nova knjiga priljubljenega dr. Michaela Mosleya. Znani televizijski voditelj, avtor številnih dokumentarcev o zdravju in človeškem telesu ter šolan zdravnik se je tokrat lotil spanja. Brez muk v s(p)anje je slovenskemu bralstvu ponujena nova svetovna uspešnica, ki je pravkar izšla pri založbi Aktivni mediji.

Razlogi, da večina izmed nas ne spi optimalno, so lahko zelo različni. Nekateri so že po naravni “nočne ptice”, ki jim zgodnje vstajanje, ki ga terjajo njihove obveznosti, ruši naravni bioritem. Drugi delajo v izmenah, kar jim spalne cikluse vsak teden postavlja na glavo. Starši malih otrok, ki jim naraščaj krati nočne spalne urice, ali pa nespečnost v starosti – vsi omenjeni razlogi nerednega spanja slej ko prej terjajo aktivno reševanje. Morda vas bo presenetilo, ampak prav nespečnost lahko vodi k resnejšim zdravstvenim težavam, kot so sladkorna bolezen, demenca, debelost in visok krvni tlak. Da možganske megle, muhastega razpoloženja in zmanjšane spolne sle sploh ne omenjamo!

Brez muk v spanje, dr. Michael Mosley


Dr. Mosley že v uvodu knjige priznava, da je s spanjem naravnost obseden. Ne le z znanstvenega vidika, temveč še bolj z osebnega poožaja. Kar dve desetletji se je mučil z nespečnostjo, kar ga je pripeljalo na rob obupa. Če ste Mosleya že brali ali spremljali v oddajah, potem veste, da rad eksperimentira. Tudi tokrat se svoji radovednosti ni izneveril; ni si ga težko predstavljati, kako v laboratoriju, z elektrodami pripet na merilne naprave analizira svojo nespečnost, dodatno stimulirano s farmacevtskimi pripravki. Si upate ugibati, koliko časa povprečen človek zdrži brez spanja? Tudi to in vse relevantne znanstvene predpostavke o spanju boste lahko izvedeli ob branju te zanimive knjige.

Brez muk v spanje, dr. Michael Mosley


Znanost o spanju je tista, na katero se avtor v prvem delu močno opre in razloži, kaj so dognale najnovejše študije s tega področja. Dr. Mosley poljudno in razumljivo razloži, kakšna je vloga spanja, katere so faze spanja in na kaj vplivajo, kaj so vzroki za našo nespečnost in kakšne so negativne implikacije le-te. Trpite za spalno apnejo, vaši bližnji pa zaradi smrčanja? Se jezite zaradi ponočevanja vašega najstnika, ki zjutraj potem ne zmore vstati? Se kljub dovolj dolgemu spancu zbujate povoženi in brez energije?

Brez muk v spanje, dr. Michael Mosley


V drugem delu knjige boste dobili odgovore na vsa vaša spalna vprašanja. Dr. Mosley namreč ponudi strategije in rešitve, ki vaš spanec (in tudi spanec vaših najbližjih) spet naredijo kakovosten. Njegov program “fast asleep” najprej resetira vašo biološko uro, potem pa jo tudi s pomočjo časovno omejenega prehranjevanja (koncept, ki ga poznamo že iz njegove prejšnje knjige) in tudi vadbe nastavi na novo. Štiritedenski spalni program, v katerem dnevniško spremljate svoje spanje, ustvarjate nove spalne navade, se začnete ukvarjati s prehrano (brez skrbi, tudi za vse prehranske razlage in obilo receptov je poskrbljeno!) je dovolj preprost, da boste ob jutrih spet naspani, energični in da vas iz tira ne bo spravilo niti izmensko delo, jetlag ali občasno ponočevanje.

Brez muk v s(p)anje ni ena tistih knjig, ki vas uspava že ob branju, boste pa lahko zaradi nje kmalu bolje spali in kdaj tudi zaspali.


Značke: Literatura, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ