Bursitis, neprijetna poškodba, ki vam lahko pokvari vse načrte

Bursitis, neprijetna poškodba, ki vam lahko pokvari vse načrte
22.02.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Bursitis je precej neprijetna poškodba, ki vam lahko dodobra pokvari vse načrte. Za kaj gre in kaj lahko storite, da jo sanirate, pa smo zapisali v nadaljevanju.

Kaj je
Pri bursitisu gre za vnetje burse oziroma malih žepkov s tekočino, ki se nahajajo med kito in kostjo ter preprečujejo trenje. To vnetje povzroči neprijetno bolečino v kolku, lahko pa tudi na drugih področjih telesa, na primer v ramenskem sklepu.

Kako ga prepoznate 
Na vnetje burz kaže bolečina v kolku, ki se med aktivnostjo poslabša, zato je tudi zunanji del kolka lahko boleč že na dotik. Bolečina pa zna biti še posebej intenzivna ponoči, med ležanjem. Če gre za močno vnetje pa boste to čutili tudi na zunanjem ali zadnjem delu stega.

Vzroki
Vzroki za nastanek bursitisa so različni – lahko do njega pride zaradi preobremenitve oziroma pretirane uporabe, kar se rado zgodi pri teku. Lahko ga povroči tudi padec na kolk, ali pa biomehanične nepravilnosti v telesu, močna supinacija ali šibke rotacijske in zadnjične mišice.

Kaj lahko storite, da težavo sanirate?
Predvsem se izognite aktivnostim, ki poškodovano nogo obremenjujo in raje izvajajte tiste, ki prizadetega dela telesa ne bodo neposredno obremenjevali (kolesarjenje, plavanje, hoja itd.). Sicer pa prizadet del hladite, po potrebi vzemite protivnetne tablete in seveda počivajte. Če je bolečina res huda, pa se čim prej oglasite pri zdravniku, ki vas bo po potrebi poslal na nadaljne preiskave oziroma vam predpisal terapijo (fizioterapija, vaje za krepitev predelov okoli prizadetega dela telesa itd.)

Informacije povzete po: Hip burisitis, kjer si lahko članek preberete v celoti.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ