Čudna znanost, ki stoji za dodajanjem soli v kavo

Čudna znanost, ki stoji za dodajanjem soli v kavo
20.10.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lavazza/ Facebook

Ta strokovnjak za kavo imenuje ta trik »čaroben«.

Bi radi okrepili svojo skodelico poceni kave? Le dodajte sol. Ne, resno. V zadnjem času so ljubitelji kave pozorni na trik, zaradi katerega je poceni kava bolj okusna, in to je z dodajanjem kančka soli. Toda ali bi morali kavi pravzaprav dodati sol? Glede na videoposnetek z YouTuba na to temo, ki ga je izvedel strokovnjak za kavo, James Hoffman, je odgovor »morda pa res«.

Sol velja za enega od petih osnovnih okusov, skupaj s kislim, sladkim, grenkim in umami. Teh pet okusov lahko medsebojno deluje, kar pomeni, da slanost lahko okrepi sladkost in ublaži grenkobo, pravi Hoffmann. Če pijete kavo, ki je pravilno kuhana in kakovostna, potem vam verjetno ne bo potrebno dodajati soli vanjo. Eden od užitkov kave je, da ima, ko je dobra, pravo grenkobo, podobno kot pivo ali čokolada, v videoposnetku pove Hoffmann. »Grenkoba je še bolj prijetna, če jo uravnotežimo s sladkostjo in kislostjo.« Na splošno je to zapletena in prijetna stvar. A, če se znajdete ob grenki skodelici kave, neustrezno pridobljeni ali ustvarjeni iz poceni mešaice, je sol morda rešitev, da naredite svojo skodelico kave bolj užitno. »Sol bi morali šteti za dodatek, kot je mleko ali smetana ali sladkor,« pravi Hoffmann. »Morda bo pijača postala bolj okusna, vendar jo bo spremenila. Na nek način bo zakrila resničen okus.«

Če nepravilno kuhate kavo ali preprosto uporabljate poceni mešanico (v redu je, se zgodi), potem lahko dodajanje soli v skodelico pomaga ublažiti grenkobo. Po mnenju Hoffmanna imamo vsi različne pragove sprejemanja soli, zato je dodajanje soli kavi osebna stvar, podobno kot dodajanje sladkorja ali smetane. Toda Hoffmann svetuje, da ne glede na to, sol dodajate previdno. 

Hoffman v svojem videoposnetku na YouTubu preizkuša teorijo o soli v kavi z uporabo preveč ekstrahirane kave, ki je predolgo kuhana in s preveč fino mešanico. Ko Hoffmann poskusi kavo brez soli, se mu zdi ostra in prav nič dobra. Nato v 200 mililitrov kave da 0,1 grama soli, za katero pravi, da je zanj boljša, a opazno slana. Nato poskusi postopek še s super poceni instant kavo, v upanju, da bo dodal sol, da bo postala dobra, ne da bi postala preveč slana - če je to za instant kavo sploh mogoče. »Resnično grozno diši,« pravi Hoffmann o sveže pripravljenih skodelicah. »Zelo slabo.« Ko izmeri svoj »prag bolečine«, poskusi 0,3 grama soli v 200 mililitrih kave. In je boljše, a ne popolno, zato se odloči, da bo dodal še več, in sicer do, 6 gramov, nato pa še malce več. »To je pravzaprav čarobno,« pravi o dodajanju soli. Hoffmann pravi, da je kava zaradi soli izboljšala grenkobo in občutek v ustih, čeprav neprijeten okus ostaja enak.

Za dodajanje soli kavi Hoffmann priporoča, da namesto ščepca soli pripravite solno raztopino z 20 odstotki kuhinjske soli in 80 odstotki vode. Tako lahko natančneje sledite odmerjanju in dobite popolno skodelico kave, ne da bi bila ta preveč slana.

Povzeto po: The weird science behind adding salt to your coffee, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ