Da bi ostali zdravi, ko se starate, bodite pozorni na nivo železa

Da bi ostali zdravi, ko se starate, bodite pozorni na nivo železa
17.05.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Nove raziskave kažejo, da velike količine mineralov v krvi lahko vodijo do bolezni srca in demence.

Če se vam zdi, da se nekateri ljudje starajo hitreje kot drugi, si tega nikakor ne domišljate. Nedavna študija, objavljena v reviji Nature Communications, je namreč pokazala, da se stopnja staranja naših teles razlikuje, zaradi česar so nekateri prej izpostavljeni večjemu tveganju za starostna vprašanja, kot so bolezni srca in demence. Razlog? Raziskovalci menijo, da bi se razlog lahko skrival v ravni železa. A več mineralov ni vedno boljše.

Ob pregledu informacij iz treh velikih javnih podatkovnih nizov so raziskovalci preučili približno 60.000 ljudi z dolgo življenjsko dobo in pri preučevanju njihovih genov ugotovili, da so geni, povezani z železom, močno zastopani. »Razlike DNK, za katere je znano, da pri ljudeh povzročajo višjo koncentracijo železa v krvi, prav tako pospešujejo hitrost, s katero se ti ljudje soočajo s starostjo povezanimi boleznimi,« je povedal vodilni raziskovalec dr. Paul Timmers iz Inštituta za genetiko in molekularno medicino. »S tem so ugotovljeni primerno močni dokazi o vzročni povezavi med ravnjo železa v krvi in staranjem. V bistvu presežek železa v krvi pospeši škodo staranja.«

Dodal je, da ima železo v telesu številne vloge, tudi znotraj rdečih krvnih celic, da veže kisik in ga prenaša po krvnem obtoku. A ko je tega preveč, je lahko zelo reaktiven in poškoduje zdrave celice, je dejal Timmers. Sčasoma lahko to povzroči bolezen. Genetske variacije lahko določijo, koliko železa vaše telo absorbira in kako učinkovito ga prenaša in shranjuje. Toda na stran genetike je Timmers dodal, da bi lahko bilo koristno razumevanje ravni železa.

Tako visoke kot tudi nizke ravni železa lahko povzročijo škodo, športniki pa so pogosto izpostavljeni slednjemu, meni dietetičarka Shene Jaramillo. Fizična vzdržljivost, kot je tek, pe dodatno obremeni mišice in če ne nadomestite izgubljenega železa, lahko začnete kazati znake anemije, kot sta šibkost in utrujenost. Dolgoročno lahko obstaja večje tveganje za poškodbe in celo poškodbe organov. Ta vrsta anemije znižuje raven kisika v telesu in povzroča, da mora srce delovati močneje.

Položaj je lahko še bolj izrazit za tiste, ki omejujejo kalorije in se izogibajo živilom z visoko vsebnostjo maščob, kot je rdeče meso, v katerem je običajno največ v železu, je dejala. Na srečo lahko izbira hrane močno pripomore k zvišanju ravni železa, je dejala Jaramillova. Predlaga rdeče meso, fižol, tofu, špinačo, ohrovt, školjke, krompir, bučno seme, brokoli, kvinojo, purana, okrepljena žita za zajtrk in konopljina semena. Če ste takšno hrano vključili v svojo prehrano in še vedno čutite simptome pomanjkanja železa - bleda koža, šibkost, vnetje jezika, krhki nohti, hladne roke in stopala, zasoplost - se posvetujte s svojim zdravnikom in pred začetkom jemanja dodatkov preverite raven železa.

Povzeto po: To Stay Healthy as You Age, Pay Attention to Your Iron Levels, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ