Doping kontrole od zdaj tudi v Keniji

Doping kontrole od zdaj tudi v Keniji
30.01.2013 AVTOR: Jure Jeraj
Pred štirinajstimi dnevi so v Kenijskem trening kampu v dolini Rift prvič opravili nenapovedano doping kontrolo.

Mednarodna atletska zveza je prvič do zdaj opravila v Keniji nenapovedano doping kontrolo, ki se je zgodila izven tekmovalnega urnika. Vzorce krvi so v dolini Rift odvzeli več kot štiridesetim tekačem, kar je svojevrstna novost, saj so do zdaj morali dajati le vzorce urina.

Kontrola Mednarodne atletske zveze se je odvila kot posledica dokumentarne oddaje na nemški televiziji. Obtožbe v oddaji so se navezovale na zdravnike, ki naj bi zalagali elitne tekače s sredstvi, ki povečujejo zmogljivost. Plačilo naj bi prejemali kot jemanje procentov pri zaslužkih tekačev. Tovrstne obtožbe so spodbudile Svetovno proti-dopinško agencijo, da je pritisnila na Mednarodno atletsko zvezo in tako uvedla nekaj, kar je bilo do zdaj neznanka.

Kot navaja Mednarodna atletska zveza, so bila pogajanja s Kenijsko zvezo trda, a na koncu so jih uspeli prepričati z argumentom, da če so »čisti «, nimajo nič za skrivat. Po navedbah naj bi bila med testiranci tudi nekatera velika imena tekaškega sveta.

Zakaj je tovrsten odvzem vzorcev krvi tako poseben, kaže tudi dejstvo, da se do zdaj taki odvzemi niso zgodili. Po mednarodnih pravilih morajo odvzeti vzorci priti v primeren laboratorij v 36-ih urah od odvzema. To pa je bilo do tega trenutka očitno prezahtevno, saj je bila oddaljenost in nedostopnost vse do zdaj zelo prikladen odgovor. Ne glede na pogoje, so zdaj uspeli vzorce prepeljati iz Nairobija do Švice v predvidenem roku.

Po govoricah sodeč so bili ti pogoji kot voda na mlin tudi belim atletom, saj naj bi po navedbah mnogi tekači hodili v te kraje trenirati tudi zato, ker so veljali za nekakšno oazo varnosti pred doping kotrolami. Govorice je sprožil Mathew Kisorio, tretji najhitrejši polmaratonec v zgodovini, ki je bil pozitiven na anabolne steroide po teku na 10.000 metrov na Kenijskem prvenstvu, ki se je odvil junija lansko leto.

 

 

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ